Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 18, 2014

България е една от 43-те страни, които постигат най-високия си досегашен резултат в тазгодишното издание на Индекса на икономическа свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл". В същото време страната ни е класирана с една позиция по-ниско от предходната година поради изпреварващия темп на реформи в други страни. Индексът се публикува за 20-а поредна година, като оценките за различните страни в тазгодишното издание се базират предимно на данни от 2012 година, съобщават от Института по пазарна икономика.

През 2014 г. страната ни заема 61-во място в света и 28-о в Европа. И през тази година страната ни е класирана в групата на „умерено свободните" държави.

Оценката на авторите за 2014 г. е, че българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция:

„Избирането на противоречив народен представител, за когото се вярва, че е свързан с организираната престъпност, като нов председател на ДАНС, предизвика антиправителствени протести през юни 2013 година. Съдебната система не защитава ефективно правото на собственост, а противоречия в нормативната уредба възпират инвестициите."

За 20-а поредна година Хонконг остава лидер в класацията по икономическа свобода. На второ място отново е Сингапур, но разликата между двете страни постепенно се стопява. От 2009 г. насам Австралия заема третото място. Швейцария е единствената европейска страна, която постига резултат над 80 точки, което я поставя в групата на „свободните икономики", заемащи първите 5 места в класацията. Сред десетте най-свободни икономики в света има още две европейски страни – Ирландия и Дания, които се характеризират като „предимно свободни". САЩ продължават да губят позиции. От 2007 г. насам резултатът на САЩ се е влошил с 6 точки, като по този начин страната пада до 12-о място.


Източник: EkipNews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив