Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 21, 2012

Небанковите институции в Европа предпочитат да кредитират големи инвеститори със сигурни, първокласни проекти

Очакванията на някои инвеститори, че след изтеглянето на банките от сектора на имотите в Европа небанковите институции ще запълнят отворилата се финансова дупка не се реализираха, пише Ройтерс.

Причината – повечето от небанковите институции не искат да отидат там, откъдето банките панически избягаха, посочва агенцията.

Липсата на кредитно финансиране обаче буквално парализира бизнеса с имоти на Стария континент, като се очаква недостигът на финансирането на сектора да достигне 216 млрд. долара през следващите две години, посочват от DTZ.

Промените в директивата „Платежоспособност ІІ“ обаче може и да направят финансирането за сектора на имотите по-привлекателно за застрахователните компании. Наскоро Aviva, Prudential и Legal and General дадоха индикации, че вероятно ще развържат кесиите за инвеститорите в имоти.

Анализатори обаче се опасяват, че въпреки това въздействието на застрахователите върху пазара на имоти ще бъде минимално.

Експерти смятат, че застрахователите ще насочат финансови средства към определени ниши от сектора на имотите. Така застрахователите вероятно няма да заемат повече от 10% на пазара.

Много от застрахователните компании също така предлагат кредити само над 120 млн. долара, при това за сгради с осигурени наематели и по-сигурни пазари.

Освен това те обикновено финансират до 60% от стойността на имота, като така си осигуряват повече шансове да си възстановят средствата, ако стойността на имота се понижи в бъдеще.

Патрик Лонг, управляващ директор в Lazard, коментира, че и други схеми за небанково финансиране за сектора на имотите подкрепят предимно големите инвеститори. Това обаче според него ще задълбочи различията между големите и по-малките на пазара и ще създаде ясно изразени победители и губещи в сектора.

По думите му по-малките компании ще трябва да разчитат основно на банково финансиране, докато по-големите инвеститори ще имат по-широк достъп до кредитен ресурс.

Алтернативите включват и дълговите пазари, които обаче са отворени най-вече за публичните компании.

Анализатори предупреждават, че комбинацията от всички тези фактори ще създаде пазар на имоти с два сегмента в Европа. Освен това се очертава недостигът на финансиране за сектора на имотите да остане висок, след като европейските банки не успяха да изчистят балансите си.

Малко са експертите, които очакват кредитният пазар за инвеститорите в имоти в Европа да се нормализира в следващите 10 години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Петър Нейков
източник: investor.bg
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив