Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 29, 2012

 

Един от глобалните лидери в сделките с недвижими имоти, компанията Savills, наскоро публикува на сайта си анализ[i], в който Амстердам ясно се очертава като отлична дестинация за инвестиции в хотелски имоти през 2012 година. Анализът кореспондира и с излязлото в началото на месеца проучване на STR Global[ii], които отчетоха растеж на приходите на европейския пазар на хотели, въпреки дълговите проблеми на еврозоната.

Ако се върнем назад, към началото на март, и си припомним думите на някои от участниците в Международния хотелиерски инвестиционен форум в Берлин, също ще намерим основание за бъдещо раздвижване в хотелиерския сектор в Европа[iii]. По време на дискусиите на конференцията се очерта обща нотка на оптимизъм, свързана с факта, че въпреки общото не особено добро икономическо състояние на Стария континент, корпоративните клиенти на хотелиерския бизнес не са засегнати от кризата и продължават да пътуват. Все още бизнес срещите на живо са важна част от сключването на сделки и това няма как да не се отрази положително туристическия сектор.

Определено предстои холандската столица да бъде следена от инвеститорите изкъсо, тъй като през тази година се откриват няколко нови, както икономични така и луксозни, хотели. Тенденцията уловена от Savills се потвърждава и от скорошните сделки, които сключиха германските инвеститори „Юнион инвестмънт“ и „Дека Иммобилиен“. Двете компании  купиха съответно хотелите „Crowne Plaza Amsterdam South“ и „Eden Amsterdam American Hotel“ в Амстердам.

Данните от анализа на Savills сочат, че средните нива на заетост на стаите в Амстердам се движат в рамките от 75 %, до 80%, което най-вече се дължи на търсене от страна на бизнес клиенти както и на туристи, които посещават града за уикенда. Очаква се през 2012 г. тези нива да достигнат стойностите си от 2007 г. - приблизително 81%.

Според информацията, събрана от Savills, приблизително 1 440 стаи предстои да бъдат добавени към хотелските активи в Амстердам, от които 293 стаи в хотел „WesterIJdock Marina“, 120 стаи в хотел „Fletcher“ в югоизточен Амстердам и други. На пазара ще се появят също и бутиковият хотел „Hyatt Andaz“, построен в бивша обществена библиотека, с 122 стаи и двата хотела „Ramada Hotel“и „Meininger Hotel“, които представляват преустроени офис сгради, със съответно 446 и 219 стаи.

По думите на Клайв Причард, директор на Savills за Холандия, много от участниците в Международния хотелиерски инвестиционен форум в Берлин са изразили намерението си и търсят възможности да стъпят на пазара на хотелски имоти в Амстердам или да увеличат пазарния си дял в него. Очаква се инвеститорите да бъдат готови да платят специална цена за хотели в центъра на града, които рядко се предлагат за продажба. Засега международните банки са все още предпазливи, но вероятно в бъдеще ще осигурят финансиране за оправдани  и печеливши хотелски инвестиции.

И накрая, когато говорим за повишен инвеститорски интерес в Амстердам, не можем да не споменем и още един фактор за увеличаване на туристическата активност в Амстердам и съответно много голям инвестиционен плюс за хотелските имоти там, а именно предстоящото откриване на линия Лондон-Амстердам на влаковете „Евростар“.

Като цяло се очаква една интересна година за нишата на хотелските недвижими имоти в холандската столица и завишен интерес към сектора от страна както на местни, така и на международни инвестиционни компании.

 

Статията подготви:Теодора Петкова

 


[i]Анализът е достъпен на сайта на Savills тук

[ii]Прогнозата на STR Global в резюме

[iii]
По изказвания на участници в IHIS

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив