Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Фев 2, 2012

Петър Диков, главен архитект на София

 

Специално за Econ.bg

 
Наредба на Столичната община предвижда гражданите да се грижат за поддръжката на междублоковите пространства в жилищните комплекси. Според документа, който още не е в окончателен вид, отстъпването на площите – частна собственост на общината, ще става по желание на етажната собственост. От този момент жителите на даден блок ще трябва да поддържат за своя сметка чистотата на зелените площи, детските площадки, спортните съоръжения и близките тротоари. Същевременно наредбата забранява използването на тези междублокови пространства за търговски дейности и реклама, както и те да бъдат предоставяни на трети лица. Наредбата все още не е окончателна. И ще бъдат обсъдени варианти за стимулиране на гражданите, каза в интервю за Econ.bg вносителят на предложението – главният архитект на София Петър Диков. 
 
 
Г-н Диков, кое наложи общината да предостави подържането на тези нейни имоти на данъкоплатците?
 
Петър Диков:
 
Законът – това е изискване на Закона за етажната собственост. За съжаление законът не е изпълнен в частта за регистрирането. Аз лично нямам данни, но мисля че едва ли повече от 50% от етажните собственици са регистрирани.
 
На какъв принцип ще става предоставянето на прилежащите земи, собственост на общината, на сградите етажна собственост?
 
Петър Диков:
 
Принципът е само един – желание от етажната собственост да стопанисва прилежащата на съответния жилищен блок територия, т.е. принципът е доброволен. Аз много често казвам тази много хубава българска поговорка, че на човек насила можеш да му вземеш, обаче насила няма как да му дадеш.
 
Кои райони на София обхваща наредбата и за кои типове сгради ще важи?
 
Петър Диков:
 
Наредбата ще обхване само районите, които са със статут на комплексно жилищно застрояване. Най-големите комплекси, всички ги знаят – "Младост", "Дружба", "Люлин", "Обеля", "Надежда". Става дума само за жилищни сгради.
 
Сега как стои въпросът със стопанисването на междублоковите пространства?
 
Петър Диков:
 
Когато правихме обществените обсъждания за плановете за жилищните комплекси, много от гражданите казаха: "Не желаем да се строи, още повече, че ние със собствени сили и собствени средства си поддържаме градинките, детските площадки, засадили сме с наши средства дървета" и т.н. Сега това вече може да става и регламентирано, защото досега е правено на един неясен механизъм, при който хората просто, желаейки да живеят в една по-добра среда, са инвестирали време, труд и пари в поддържането на тази среда около техните блокове.
 
Обмисляте ли облекчения за данъкоплатците, които ще се наемат със стопанисването на междублоковите пространства, след като наредбата им забранява рекламна и стопанска дейност и преотстъпването на площите на трети лица?
 
Петър Диков:
 
Вижте, наредбата все още е един доста суров продукт. Много интересни предложения излязоха още при предварителните гледания в комисиите. Аз предполагам, че и граждани и граждански сдружения ще дадат предложения. Тепърва предстои редакция и обществени обсъждания. Ще ви кажа само две интересни предложения, които се направиха. Едното беше, че в наредбата е даден механизъм, по който етажната собственост може да поиска стопанисването, но не е даден механизъм, по който в един момент да може да се откаже от него. Логично е това да го има. 
 
Освен това имаше друго предложение – когато някой нарушава закона, да кажем, паркира в зелена площ, която е дадена за стопанисване на етажната собственост, глобата, която се налага на нарушителя, да отива в бюджета на етажната собственост. Защото после тази етажна собственост трябва да се погрижи да възстанови зелената площ. Това според мен е доста интересно предложение, което със сигурност ще обмислим. 
 
Имаше предложение да се разгледа и вариантът за евентуално намаляване на данъците на тези, които приемат за стопанисване околните пространства. Това е въпрос, който към настоящия момент не можем да коментираме, тъй като нямаме представа как ще стартира тази наредба, но за мен стои като опция.
 
Разполагате ли с разчети колко би струвало на живеещите в един блок облагородяването на прилежаща градинка, например с площ около 30 кв. м?
 
Петър Диков:
 
Според мен основното, което би струвало, е грижа и добро отношение. Много е важно да се пази и лично за мен това е първият смисъл.
 
Да, но за момента коментарите са по-скоро негативни...
 
Петър Диков:
 
За момента коментарите са негативни, категорично. Но аз мисля, че на този етап не можем да коментираме нещо, което не се е случило. Нека да видим как ще се развият нещата и тогава ще коментираме по-скоро резултати. Пак повтарям, че цялата процедура е положена на основата на доброволност, а не на принуда. 
 
Кога да очакваме да влезе в сила новата наредба?
 
Петър Диков:
 
Когато уважаемите общински съветници я приемат.
 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив