Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Дек 20, 2012

Поръчана от Община Копенхаген, тaзи златнa библиотека, завършена през 2011 година, е дело на архитектурно бюро COBE and TRANSFORM и ландскейп архитектите от Schönherr.

Наречана, нито гръмко, нито многословно - просто „The Library“, библиотеката е разширение на съществуващ културен дом в северозападен Копенхаген. Преди, простиращ се на площ от 1.150 кв. м, а днес на 2.000 кв. м. Разширението има мисия да изпълнява четири основни функции: детска библиотека, младежка библиотека, библиотеката за възрастни и концертна зала на върха на сградата.
 
Уникалният дизайн на библиотеката се състои от четири златни кутии, подредени една върху друга, всяка от които съдържа помещения за някоя от четирите основни функции на сградата. Умишлено проектирана да прилича на купчина от книги, всеки от етажите на „The Library“ помещава свой собствен свят, включително индивидуално организирана сценография.
 
Пространствата между кутиите се използват като гъвкави пространства, с много и разнообразни предназначения. Движейки се в сградата, посетителите, стига да са с отворено съзнание, възприемат взаимодействието между различните пространства във всяка „кутия“ и отвореното, гъвкаво пространство извън и между „кутиите“.
 
Важен елемент в архитектурата е златисто-кафявата обшивка, във вътрешността и отвън, изработена от екструдиран, златен анодизиран алуминий, който предлага възможност за промяна на прозрачността на фенестрация и създава единен израз на фасадата.
 
Перфорираният алуминий дава на сградата неравната й, златна фасада, но също очертава и стените на високия три етажа атриум, който буквално пронизва интериора. И двата входа на сградата отвеждат посетителите първо до този атриум. Над него, като клони, се разклоняват балконите на горните нива.
 
Погледната отвън, фасадата се променя през деня в зависимост от това как дневната светлина попада върху нея. Прозорците на някои от стаите са поставени зад метална обшивка, която е едва забележима на дневна светлина, но ясно се вижда през нощта, когато библиотеката е осветена отвътре.
 
„Северозапад“ е област в Копенхаген, разположена между живият, компактен и разнообразен градски квартал Nørrebro и вилна зона в покрайнините на града. Много хора живеят и работят именно в тази мултиетническа среда. И все пак, тъй като районът се намира в близост до множество входни и изходни артерии на града, копенхагейнци използват северозападния район само за преминаване, на влизане и излизане от града, с автомобили.
 
Разположена тук, „Библиотеката“ изглежда като златен, като скъпоценен камък, разкрасяващ често пренебрегвана част от града – една много необходима институция за изкуство и култура в района.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив