Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 12, 2011

Коментари: 1

 

Владимир Йосифов е сред най-активите експерти в ceb.bg за изминалия месец. И той, както и много други се обяви за по-ясни правила при сделките с недвижими имоти в България. Кои са проблемите за пазара на имоти и какви са разликите с Европа - четете в интервюто!
 
- Какви са впечатленията Ви от пазара на имоти в момента у нас? 
- Според мен е рано да се каже, че в България има реален пазар на имоти. Пазарът има правила, а в България все още няма регулация и правила за покупко-продажби и наемни отношения. Това, че има сделки още не означава, че има пазар, нали?
За да има реален пазар на имоти е необходимо наематели и купувачи да разбират разликите между районите в София. Медиите да публикуват повече и коректна информация за кварталите в София и практиката в Европа. 
Реален пазар имоти ще има след като имотите и в България бъдат застраховани !
При пътуванията ми в чужбина колеги ме запознават с Пазара в Европа. 
Във Франция например има правила относно договорите и процедурите по тяхното сключване, относно застраховането на имота и комисионните при сделка. Така се работи коректно за клиента и не се "удря кьоравото".
Всяка година наемател и наемодател получават справка от Общината за Пазара на имоти и препоръка за нивото на наема /намаление или увеличение/.
Всеки собственик, който не може да плати приетите от Общото събрание на Етажната собственост разходи продава имота си за да не бъде осъден от Управителя / Етажната собственост ! И много други...
Правилата са създадени от Държавата Франция, за да има добри отношения между хората.
Затова смятам, че в България няма реален пазар.
 
- И все пак как виждате състоянието на пазара и бъдещото му развитие?
- През 2011-та година има леко раздвижване. Има сделки. Цените и наемите продължават да падат. Все по-важно е състоянието на входа и двора. Често се случва един от съкооператорите да ремонтира входа, за да може да продаде или даде под наем имота си.
Според мен събитията в Северна Африка и Япония ще бъдат добре дошли за нас и смяната на управляващите след избори ще влияе все по-слабо на зараждащият се Пазар на имоти.
 
- Съчетавате дейност в два града, Русе и София. Трудно ли е и какви са разликите в работата и на двата пазара?
- Работя само в София Център и Лозенец. В Русе помагам на шефовете ми - вестник Бряг, които публикуват обяви.
България се дели на две: София и останалите градове. Разликата е огромна.
София от своя страна също се дели на две: Център, Лозенец, Изток, някои добри карета и останалите квартали.
Не е ясно кое е център на столицата. 
 
- Русе е важен граничен град. Има ли румънски или други чуждестранни кандидат купувачи на имоти или влияния от румънския пазар на имоти?
- Румънският пазар е много по-развит от нашия. За мен е странно, че колегите от Русе не възприеха добрите идеи на румънците.
 Може би защото е по-голям и не е толкова корумпиран.
 
- Какво се търси най-много в момента? Прогнозата ви за лятото, кое ще се търси повече и кое по-малко?
- Ще Ви дам пример за кризата при големите апартаменти. Вече 4 месеца давам под наем луксозен четиристаен апартамент до Докторски паметник в София. Всеки 14 дни сваляме наема. За 13 години не сме имали такъв проблем с този апартамент.
Всеки месец се увеличават разходите за живот. Това променя мисленето на голяма част от хората. Малките имоти на добри места ще стават все по-атрактивни. Готовността да се плати по-висок наем за по-малко жилище или офис е за сметка на по-ниските разходи за ток, парно, климатик и управление. Кризата не е свършила и всеки, който не се съобразява със ситуацията ще загуби.
Сигурен съм, че нетипичната активност е от хора, които изпробват пазара. Това не е реално търсене на наематели и купувачи.
Цените и през това лято ще зависят от Туризма. При силен туристически сезон ще има повече сделки. Преди години пикът на сделки беше през месед декември. Днес има два върха: през август и през ноември. Изполвайте ги разумно!
 
- Кое помага на брокера в работата му най-много и кое пречи?
- В България брокер и/или консултант са мръсни думи. Не само ние, работещите в бранша, сме виновни. Това е Народопсихология. 
Не разчитам на българска статистика. Оценителите на имоти направиха десетки хиляди ФАТАЛНИ грешки опирайки се на българска статистика.
Най-лесно се работи с абонамент, защото няма лъжи и работиш с пълен капацитет . Когато работиш за стари клиенти е по-лесно, защото знаеш какво можеш да очакваш. Много сериозен проблем е страхът. Страхът е най-големият враг в този бранш. Клиентите се страхуват да кажат какво искат, за да не ги "изпържат". Брокерите не искат да работят за лъжливи клиенти, защото губят ценно време.
 
- С кои клиенти се работи по-лесно, богатите или с по-ограничени възможности?
- Работил съм и за бедни, и за богати хора. Рекламирам имоти на бедни хора безплатно. Ние, брокерите, сме длъжни да използваме силата си, за да помагаме на хора в нужда. Когато човекът е нелюбезен или невъзпитан го насочвам към колеги, които имат време за губене. Според мен малко хора вярват на брокерите, защото не се познава работата им. Добрият брокер работи над 80 часа седмично!
Моля, кажете ми защо е нормално други да крадат труда ни!
 
 
 
 
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Г-н Полименов, благодаря Ви за интереса към работата ми ! Благодаря и на Ceb.bg за усилията да направят по-светъл бранша недвижими имоти ! Поздрави, Владимир Йосифов

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив