Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 22, 2012

Коментари: 1

Земетресенията се случват внезапно, могат да бъдат с голяма разрушителност и най-често ни сварват неподготвени. Определянето на потенциалните опасности преди това де се случи и предварителното планиране може да намали опасностите от сериозни вреди или загуба на човешки живот от земетресение. Поправката на дълбоки пукнатини в мазилката на тавани, стени и подове, надеждното прикрепване на осветителните тела към таваните и придържането към местните сеизмични стандарти за сградите, ще ви помогне да намалите деструктивността на последствията от земетресения.

От значение е да сте наясно къде са безопасните места в жилището и навън
- Под масивни, неогъващи се мебели като например тежко бюро или маса.
- Срещу вътрешна стена.
- Далече от места където има опасност от строшени стъкла. Настрани от прозорци, огледала, картини, библиотеки или други тежки мебели, които могат да ви затиснат или наранят при падане..
- На открито, далече от постройки, дървета, телефонни и електрически линии, мостове, лифтове и подобни.

 

Личен пакет от вещи при бедствие

Дръжте на удобно място чанта с необходими вещи, които биха ви помогнали за бърза евакуация:

- Фенерче и допълнителни батерии за него.
- По възможност - Противогаз или най-малко респиратор, ако живеете в района на химически комбинат.
- Пакет от превързочни материали и други средства за оказване на първа медицинска помощ.
- Основни лекарства – обезболяващи и тези, които се явяват жизнено необходими – индивидуално.
- Суха храна и вода.
- Отварачка за консерви, прибори за хранене, нож, ножичка, свирка, игли и конци.
- Пари в брой и кредитни карти, важни документи.
- Здрави обувки и други вещи в зависимост от сезона.

За да се избегне паниката е добре да сте подготвени

- Проучете слабите и уязвими места на вашето жилише, жилищния Ви блок.
- Разговаряйте с представители на компаниите –доставчици на газ, електричество и вода относно реда за затварянето, изключването на съответната услуга при бедствие.

 

Какво да правим по време на земетресение

Останете на безопасно място доколкото това е възможно, Имайте предвид, че някои трусове се случват преди основното по сила земетресение. Предвижете се с няколко стъпки до най-близкото безопасно място и останете в помещението докато труса спре и сте сигурни, че излизането Ви е безопасно. 

Все пак, ако условията Ви позволяват да напуснете сградата до 5-6 секунди от начаалото на труса, може да рискувате и се опитате да я напуснете. Желателно е напускането на сградата да става след труса. Изпозлвайте стълбите - забравете за асансьора!

 

Ако сте на закрито
- СНИЖЕТЕ СЕ към пода; ОСТАНЕТЕ така, докато трусът спре.
- Стойте далеч от стъкла, прозорци, външни врати и стени и всичко, което би могло да падне върху Вас, като осветителни тела или мебели.
- Останете в леглото, ако сте там когато земетресението започне. Защитете главата си с възглавница, освен ако не сте под тежък полюлей, които би могъл да падне. В този случай се преместете до най-близкото безопасно място.
- Използвайте рамката на вратата за подслон, само ако тя е в непосредствена близост до вас и ако сте сигурни, че е надеждно укрепена и устойчива. Най-стабилни са рамките около носещите стени.
- Останете в помещението докато разклащането спре и се убедите, че е безопасно да излезете навън. Изследванията показват, че повечето наранявания възникват, когато хора в сградите се опитват да сменят местоположението си в сградата или се опитват да я напуснат.
- Бъдете наясно, че електрозахранването вероятно ще изключи или могат да се включат противопожарните аларма и система за гасене.
- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ асансьори!


Ако сте на открито
- Стойте там.
- Отдалечете се от сгради, елементи на уличното осветление и жици.
- Ако сте вече на открито, останете там до спирането на труса. Движението на земните пластове по време на земетресение рядко е пряка причина за смърт или увреждане. Повечето жертви при земетресение са в резултат на рухнали стени, летящи парчета стъкло и падащи предмети.

Ако сте в автомобил
- Спрете веднага щом безопасността позволи и останете в превозното средство. Избягвайте спирането в близост до или под сгради, дървета, надлези, мостове, електопреносни жици.
- Продължете внимателно след земетресението. Избягвайте пътища и мостове , които биха могли да са повредени при земетресението.

Ако сте затиснат под отломки
- Не пали кибрит или свещ.
- Не се движи излишно и не вдигай прах.
- Покрий устата си с кърпа или подходяща част от облеклото.
- Чукайте по тръбата или стената за да могат спасителите да ви локализират. Използвайте свирка, ако имате под ръка. Викайте само в краен случай.. Викането може да доведе до вдишване на опасни количества прах.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Полезни съвети ! Браво !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив