Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Юни 7, 2011

Коментари: 2

 

Милена Миткова е адвокат от 3 години, специалист по недвижими имоти. Един от активните експерти в ceb.bg, предлагащ помощ на хора с проблеми с недвижим имот.Повече за трудностите в сферата на недвижимите имоти, правата и задълженията на гражданите, и за професията домоуправител. Следват в интервюто ни с адвокат Миткова...
 
1) От кога работите като адвокат и какво ви насочи към гражданското и вещно право?
- Като адвокат работя от три години, преди това съм работила, като юрисконсулт на голяма строителна фирма. Към гражданското и вещно право ме насочи най-вече това, че материята ми е позната, изчерпателно регламентирана и доста динамично развиваща се. Което, разбира се, кара и мен да се развивам, търсейки нови знания и нови, по-добри начини и методи за решаване на казуси в тази сфера.
 
2) Лесно ли се работи в сферата на недвижимите имоти?
- В тази сфера се работи значително по-лесно, тъй като материята е доста подробно и изчерпателно регламентирана в нормативната ни уредба – изисквания при проектиране и строителство, форма на предварителен и окончателен договор, гаранционни срокове в строителството, минимални площи за поземлени имоти и сделки с тях, управление на етажната собственост и много други. Т.е. законът ясно е очертал рамките и начините по които се развива “животът” на един недвижим имот – от неговото проектиране и строителство, през неговата експлоатация и задължения на собственици, община, строител и т.н., до разпореждането с право на собственост или учредяване на ограничени вещни права върху недвижимия имот.
 
3) Какви бяха трудностите в началото и какво ви пречи сега?
- Трудностите биха могли да се разглеждат в две насоки – преди “кризата” и по време на нея. Преди кризата имотите бяха бързо ликвидни, сега не са. Но имаше проблеми с качеството на строителството и нереално завишените цени на имотите. Сега вече се строи по-икономично, по-качествено, тъй като клиентите са готови да бъдат по взискателни, а също и защото предлагането надвишава търсенето. Проблемът в момента и силно намаленото финансиране от банки на строители и купувачи. Проблем е също и затрудненото изплащане на ипотечни кредити, което води до множество публични продажби на имоти. Но пък купувачите не са готови от една страна да купят имот на публична продан, поради редица страхове, някои от които основателни, а от друга не са и готови да купят ипотекиран имот с уговорка след плащане на продажната цена, ипотеката да бъде заличена. Работата ми, като адвокат по отношение на сделки с недвижими имоти е значително улеснена с отдалечения достъп, които вече имаме към различни регистри – имотен, съдебен, брачен и т.н. Това позволява бърза и адекватна реакция, когато потенциален купувач иска да провери даден имот. 
 
4) От какво се оплакват и страхуват най-вече клиентите при покупка, продажба или наем на имот?
- При покупка страховете са основно в посока евентуални бъдещи претенции към имота от трети лица, както и проблемни съседи и взаимоотношения в етажната собственост, а също и задължения на бившите собственици към дружества и най-вече към “Топлофикация”.
- при продажба, съответно притесненията са по отношение начина на плащане – в брой или по банков път, преди или в деня на сделката.
- при наем, обикновено наемателят има опасения, че е възможно да инвестира в ремонт на обекта, а след това договорът за наем да му бъде прекратен. Наемодателите пък се тревожат, дали наемателят ще плаща редовно наем и консумативи и ако не плаща, как ще го принудят да освободи имота и да си плати задълженията.
 
5) Как могат да бъдат решени най-масовите проблеми на собствениците на имот? Със специални закони или с по-строгото им прилагане?
- Както казах вече, нормативната уредба урежда достатъчно подробно цялата материя, свързана с недвижимите имоти. Има, разбира се и норми, които са трудно приложими – например принудителното изваждане на собственик на имот за срок до три години с решение на общото събрание на етажната собственост, както и проблемите с принудително освобождаване на имоти, които се държат без правно основание – от наематели, бивши собственици, самонастанили се и т.н. Съдебната система също е проблем с “влаченето” на дела с години, особено в по-големите населени места, където съответно натоварването на съда е по-голямо.
 
6) Кое разбират по-добре българите - правата или задълженията си?
- За българите смело мога да твърдя, че рядко са наясно със задълженията си, а още по-малко с правата си. Считам, че никой обаче не е длъжен да разбира от всичко и нещата биха се променили значително с времето, ако българинът свикне да се консултира със специалист, когато има някакъв въпрос или казус. В страната ни в момента цените за консултации са символични, но решават и най-важното, предотвратяват бъдещи проблеми и значителни финансови разходи – глоби, съдебни дела, излишни държавни такси и т.н.
 
7) Мислите ли че с новата професия "домоуправител" хората ще могат по-лесно и правилно да извършват действия с имот?
- Действия с имот няма как да бъдат извършени, но наемането на професионален домоуправител безспорно е плюс. Той няма емоционална връзка със собствениците. Това е важно, защото много често конфликтите между домоуправител и собственици са именно на лична основа. Основната идея на професионалния домоуправител е да осигури спокойствие на собствениците на сградата за която се грижи като им спести време, пари и стрес. Това става, като фирмата поема всички грижи по поддръжката на сградата: почистване на общите части, плащане на сметки, поддръжка на зелените площи и детските съоръжения, обезпаразитяване, извършване на ремонти и саниране, охрана на жилището, подмяна на крушките, поддръжката на асансьорите и електроинсталацията на общите части, събиране на плащанията, анализ на разходите и предлагане на идеи за тяхното намаляване. Професионалният домоуправител е запознат с всички законови и нормативни уредби, информира се своевременно за техните промени и нововъведения и в резултат на това има компетенцията да изказва своето становище по спорни въпроси, а също така да организира отношенията с компаниите, доставящи услуги на сградата (вода, ток, отопление и др.). 
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Радва ме факта, че все повече хора защитават тезата за наемане на професионален домоуправител. Хора работещи в сферата на недвижимите имоти първи забелязват необходимостта от по-добро поддържане и управление на общите части.

Агенция АНЕТИ Ное 4, 2011  

Професионалният домоуправител е услуга за цялостното управление и поддръжка на общите части /входовете/ и прилежащите системи на жилищни сгради в режим на етажна собственост и изпълнява част от комплекс универсални услуги, предлагани като цяло от фасилити мениджмънта. За всяка сграда е необходимо да се полагат грижи, за да може да се повиши нейната стойност, а така и стойността на имотите на всеки един отделен съсобственик в сградата. Основната отговорност на Професионалния домоуправител e да изпълни поетите задължения за поверената му сграда, свързани с всички грижи и дейности по поддръжката на общите части на Етажната собственост. С ползването на услугата Професионален домоуправител се спестяват безкрайните разправии с различни фирми и частни лица подизпълнители за поддържането на чистотата и реда в общите жилищни сгради. Също така отпадат досадните занимания, които понякога са причина за междусъседски недоразумения и вражди. Рутинните дейности много често изяждат необходимото време за бизнес или личен живот и се превръщат в бреме. За повече информация относно предлаганите от нас услуги за Професионален домоуправител, моля свържете се с нас: www.домоуправител.eu, e-mail: dom@aneti.net, GSM: 0897951954, Tel.: 02/8701604

Още публикации

Тагове

миткова
  
адвокат
  
години
  
специалист
  
недвижими
  

имоти

  
проблеми
  
недвижим
  

имот

  
трудностите
  
сферата
  
недвижимите
  
правата
  
задълженията
  
домоуправител
  
 
  
насочи
  
гражданското
  
вещно
  
право
  

-

  
преди
  
най-вече
  
материята
  
изчерпателно
  
регламентирана
  
доста
  
разбира
  
нови
  
сфера
  
работи
  
значително
  
по-лесно
  
подробно
  
нормативната
  
уредба
  
проектиране
  
строителство
  
строителството
  
площи
  
сделки
  
етажната
  
собственост
  
задължения
  
собственици
  
бяха
  
сега
  
биха
  
време
  
имотите
  
вече
  
клиентите
  
готови
  
момента
  
проблем
  
купят
  
плащане
  
отношение
  
покупка
  
продажба
  
наем
  
бъдещи
  
имота
  
съответно
  
наемателят
  
плаща
  
могат
  
собствениците
  
дела
  
българите
  
действия
  
сградата
  
грижи
  
поддръжката
  
общите
  
части
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив