Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 18, 2012

Коментари: 1

Неизбежен въпрос, при избора на ново жилище е какво строителство да бъде то – дали да предпочетем апартамент в новопостроена сграда или да заложим, на може би по-евтиното старо строителство. Разбира се, не бива да пренебрегваме и важни фактори, каквито могат да се окажат - етажът, съседите, изложението и т.н.

изборът безспорно е индивидуален и определящ се спрямо нуждите и изискванията на купувача. В тази статия ще опишем някои от основните предимства и съответно недостатъци на новото и старото строителство.

Какви са фактите?

В една нова сграда, колкото повече апартаменти са продадени, толкова по-бавно става всяка следваща продажба, избора на следващите купувачи се намаля и те по-трудно могат да намерят това, което желаят. Важно е да се отбележи, че много хора имат притеснения относно качествената работа на строителната фирма, а в комбинация със случаи, като незавършване на сгради или фалит, определено кара много хора да изберат сигурното старо строителство, в което могат да се нанесат веднага. Заради това и цените на двата вида имоти почти са се изравнили, но по-любопитното е, че продължават да падат осезаемо от 2008 година насам, като за този период компаниите отчитат около 40% спад.

Кое да изберем?

Основните предимства на едно новопостроено жилище са съвременно строителство, модерна архитектура, голяма функционалност и добре използвано налично пространство. Употребата на съвременни висококачествени материали правят новото строителство далеч по-ефективно и в енергиен план. Към плюсовете можем да добавим и факта, че тук може да приложите и ваши нововъведения още при изграждането му.

До тук добре, обаче това не е всичко. Вземането на жилище от ново строителство крие и своите рискове. Купуването на зелено (когато имотът на практика все още не съществува) е често срещан метод. Дали обаче това, което ще видите на проект ще отговаря с точност на действителността? Дали ще бъде спазен обещаният от строителната фирма срок? Друг недостатък често се оказва и слабо развитата инфраструктура - проблем, чието разрешаване може да отнеме немалко време. За някои това е достатъчно, за да заложат на старото строителство.
 

По-евтино – това би трябвало да е най-същественото предимство на старото строителство. Към момента обаче цените са почти еднакви. В повечето случаи, когато се избира старо строителство се залага на фактори, като добра инфраструктура, зелени площи, удобен транспорт, паркоместа и др. Удобства, като отделна кухня и нормална тераса, които често липсват в новото строителство, също оказват влияне за избора на нов дом.

Определено и старите жилища си имат редица минуси. Нуждата от ремонт е станала като асоциация за нанасяне в подобен вид апартамент. По-всяка вероятност преди да влезете в новия си дом, ще преминете през неприветлив вход и ще се повозите на стар асансьор, а когато влезете в жилището, ще ви чака поправка или подмяна на тръби, настилки, инсталации. Бъдете готови да изхабите известно количество нерви и средства.

Както споменахме в началото, подобен вид решение за закупуването на жилище е абсолютно индивидуално и базирано на компромисите, които можете или не можете да направите за вашия дом. Както новото, така и старото имат своите плюсове и минуси, но едно е сигурно - ако сте решили да закупувате имот задължително отделете нужното време, за да се запознаете обстойно с това, което ви се предлага. При избор на апартамент ново строителство, предварително проучете строителната фирма. При избор на старо строителство, добре преценете дали сте готови да отделите средствата за необходимите ремонти.

автор: Християн Цуцев

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Златко Апр 18, 2012  

Много добра статия.

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив