Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 4, 2012

Гърция може да се присъедини към групата от страните със специализиран режим за привличане на богати инвеститори в имоти чрез издаване на имигрантски визи. По данни на гръцкото издание Imerisia в гръцкото Министерство на вътрешните работи се обсъжда предложение, което има потенциал да промени ситуацията на пазара на имоти.


Плановете предвиждат автоматичното издаване на визи на граждани извън Европейския съюз, които инвестират „значителна сума“ в имоти в Гърция, основно вили и други ваканционни имоти. Конкретна сума не се споменава. Очакват се най-вече купувачи от Русия, Израел и арабския свят, които досега проявяват най-силен интерес към имоти в страната.

Проектът се обсъжда в момент, в който всички са на мнение, че евентуалното възстановяване на разрушения пазар на имоти, а и на цялата гръцка икономика, може да дойде от покупката на хиляди имоти от страна на чуждестранни купувачи. Наред с това се очакват и инвестиции на стойност милиони евро в изграждане на нови жилищни имоти, покупката на парцели, както и на малки хотелски комплекси, пише изданието.

Значителният спад на цените на имотите в Гърция, който в някои случаи е повече от 40%, се очаква да привлече вниманието на редица купувачи на гръцките острови и други от известните туристически дестинации. Руските купувачи проявяват интерес основно към имоти на Халкидики, о. Родос, Цикладските острови и др.

Броят на руските туристи в Гърция не престава да се покачва. През 2012 г. се очакват повече от 1 млн. руснаци да посетят страната, в сравнение със 750 хил. през 2011 г. и 360 хил. през 2010 г. Техният брой може да надхвърли 1,6 млн. души през 2013 г. Според различни проучвания интересът за покупка на имот в Гърция от страна на руснаците е висок, като между 7 и 10% от всички туристи са потенциални купувачи. С други думи през 2012 г. Гърция ще посетят между 70 хил. и 100 хил. потенциални купувачи на имоти.

Обикновено те купуват имоти на стойност между 150 хил. евро до няколко милиона. Основната пречка досега обаче е била сравнително тежката бюрокрация в страната, където режимът за инвестиции в имоти все още не е достатъчно улеснен и благоприятен за чуждия инвеститор. Подобни програми за привличане на заможни имигранти имат Великобритания, Ирландия, Испания, САЩ и др.

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив