Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 20, 2013

Коментари: 1

Развитието на столицата като модерен град, който едновременно с това притежава богата история и голямо архитектурно наследство, е сред приоритетите на ИПГВР. Множество проекти са включени в т.нар. идея за "Град на две нива" – тя обхваща зоната около ларгото, където предстои експониране на археологията, открита при строителството на метрото. С международен конкурс ще бъде избран проект за оформяне на пространството на площад "Св. Неделя".

В същата зона се намира и Западната порта на столицата, където проучванията продължават. Обектът се намира в близост до католическата църква на бул. "Тодор Александров". Предвидени са дейности по консервацията и реставрацията на комплекса, както и оформянето на пространството около него. Финансирането отново ще бъде осигурено по ОПРР 5, а необходимата инвестиция е в размер на близо 4.3 млн. лв.

Друг обект, доизграждащ архитектурния облик на София, е крепостната стена на някогашна Сердика. Както "Строителство Градът" писа, проект за археологическия резерват "Сердика-Средец" предвижда възстановяването на очертанията на древните средища, върху които в момента се намират голяма част от сградите в центъра на столицата. Дължината на фрагментите от стената е около 1800 м, а дейностите по експониране на видимите и археологическите дейности по невидимите части на обекта са оценени на близо 3.8 млн. лв.

Югоизточната кула на стената, която се намира в близост до хотел "Рила", също ще бъде изложена. В градинката пред хотела е предвидено изграждането на многофункционална сграда върху 700 кв.м.Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

+1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив