Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 23, 2014

о-високите икономически растеж и потребление ще поддържат строителството на търговски центрове по света до края на 2016 г. според проучване на глобалната консултантска фирма за имоти Cushman & Wakefield, представено от стратегическия й партньор в България и Македония Forton.

Общо 79,4 млн. кв.м търговска площ се очаква да бъдат завършени в този период при 63,9 млн. кв.м през 2012 и 2013 г.

„Строителството на търговски площи обикновено се смята за барометър за прехода на световната икономика от възстановяване към растеж", каза Мат Уин, главен глобален оперативен директор за търговски площи на Cushman & Wakefield.

Общо 38,3 млн. кв.м се предвижда да бъдат завършени в 1134 нови търговски центъра до края на този година. Основната част от отдаваемата площ ще бъде в Азиатско-Тихоокеанския регион - 22 млн. кв.м, а за периода до края на 2016 г. - 53,3 млн. кв.м, или две трети от цялото ново предлагане на търговски площи в света.

„Азиатско-тихоокеанският регион продължава да бъде ключов пазар за растежа на търговските вериги, тъй като предлага както развити пазари като Япония и Австралия, така и най-големите развиващи се пазари в света", каза Джеймс Хоуки, директор „Търговски площи" за региона.

В Европа до края на 2016 г. се очаква да бъдат завършени 9,7 млн. кв.м, като Централна и Източна Европа ще бъде основната движеща сила на растежа с 69% от новото строителство.

Русия има шанс да излезе на първо място по общи наличности от търговски площи в Европа, ако повечето от проектите бъдат завършени в планираните срокове. В Русия се очакват 2,6 млн. кв.м през 2014 и 2015 г., включително най-големия търговски център в Европа - „Авиа парк" в Москва (235 000 кв.м).

Инвеститорите в съществуващи търговски центрове също се активизират по данни на Cushman & Wakefield. През първото тримесечие са се продали активи на стойност 37,9 млн. долара, с 42% повече от същия период на 2013 г.

„Глобално инвестиционното търсене расте. В България в момента има краен брой проекти, които ще бъдат завършени, и пазарът до голяма степен е фокусиран върху тях. Но със завършването им международните инвеститори ще имат на разположение относително голям избор от активи, каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. В следващите 12 месеца тези два фактора ще способстват за засилването на интереса към придобиване на водещите търговски центрове."

България е посочена в проучването като един от най-динамичните пазари. Отдаваемата площ на търговските центрове се очаква да нарасне с 19% през 2014 г. от 735 хил. кв.м в края на миналата година. След като „Панорама мол" отвори врати на 12 април, в София в строеж са още три нови търговски центъра по данни на Forton, като общата им отдаваема площ е 120 хил. кв.м.

„През 2014 г. растежът на икономиката и потреблението ще се ускори според последните прогнози на правителството и на няколко международни финансови институции. Търговските вериги активно търсят площи, за да се възползват, и действат като фактор в подкрепа на строителството", каза Росен Генев, мениджър „Търговски площи" във Forton.

 

Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив