Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 3, 2013

Коментари: 2

В много квартали на големите градове евтините жилища са пред свършване. Това смятат брокери от агенциите за недвижими имоти. „Преди 6 месеца имаше по-ниски цени на апартаментите, отколкото сега”, каза Константин Пандов от ЕППИ. „Застоят в поевтиняването се отнася главно за стандартни апартаменти, а не толкова за ново строителство. В южния столичен квартал „Иван Вазов”, където 80% от жилищата са стари тухлени двустайни, до лятото имаше сделки за този тип имоти на цени до 60 000 евро. Сега няма оферта под 70 000 евро”, смята брокерът.

Според него в някои райони на столицата цените на жилищата още през 2012 г. спряха да се понижават и тази тенденция ще се запази и през следващата. „Вероятно вече е достигнато дъното на пазара и поевтиняването ще спре”, прогнозира Пандов. По думите му в последните няколко месеца се наблюдава и ръст в търсенето на по-качествени жилища, но предлагане на практика няма. „Има клиенти, искащи да си купят тристаен апартамент на невисок етаж с хубава гледка на разумна цена до 1000-1100 евро за квадрат, но няма добри оферти”, уточнява той.
 
Според Даниела Грозева от „Веда корект” през следващата година на пазара на жилищата в градовете няма да има коренна промяна, но има надежда 2013 г. да е по-добра. „Цените ще се задържат на сегашните нива и най-вероятно поевтиняването окончателно ще спре”, прогнозира тя. През 2013 г. броят на сделките ще бъде колкото и през отминаващата, смята Добромир Ганев от „Форос”. „Цените ще запазят относително стабилни и това ще направи пазара много по-предвидим за клиентите. В големите градове ­ София, Варна, Бургас и Пловдив, има райони, където през последната година не е отчетено поевтиняване. За купувачите 2013 година ще бъде подходяща за реализиране на отложените покупки”, казва брокерът.
 
По думите му жилищният пазар заедно с този на земеделска земя през последните година-две единствено останали живи. „Основната пречка за повече сделки с жилища у нас е все още витаещата несигурност у хората какво може да се случи с работата и бизнеса им”, смята Ганев. Прогнозата на Bulgarian properites, предоставена на „Монитор”, е, че и през 2013 г. пазарът на имоти в градовете ще бъде доминиран от български купувачи и ще зависи от възстановяването на икономиката и достъпа до банково кредитиране. От агенцията смятат, че спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. цените ще се задържат на нивата от 2012 г.
 
През новата година ще се засили търсенето на покупките на първо жилище, които са били отлагани през последните повече от 4-5 години. Така има шанс за активизиране на жилищния пазар най-вече в големите градове, прогнозират от Bulgarian properites.
 
 
Източник: www.monitor.bg
 
 

Добави коментар

 

Коментари: (2)

Защо никой не коментира изборите ? Изборите влияят ли на Пазара на имоти ? Ако влияят как ?

Svetlana Stoilova | Property in Bulgaria : Не изборите, а десятъкът върху лихвите на депозитите ще засили пазара на имоти. Хората с депозити над 30000 евро нямат сметка да ги прехвърлят на разплащателна сметка. Поради липса на други възможности за инвестиции е логично да инвестират в недвижим имот. --- Vladimir Yosifov : Дясното управление вдига цените, лявото управление ги сваля . Какво ще изберат гражданите, които са собственици на имоти ? Ако правителство на ГЕРБ получи втори мандат ще има ли повишение в цените на имоти ?

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив