Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 21, 2012

Коментари: 1

България е член на Европейския съюз повече от 5 години. Гражданите на съюза получиха много права, но държавата запази някои възможности само за българите. Такъв е случаят и с правото на чужденците да притежават недвижима собственост у нас. След 1 януари 2007 г. отпадна пълната забрана те да купуват имоти в България и се обезсмисли в повечето случаи "врътката" гражданите на държави от ЕС да правят фирми, за да станат собственици на офис или жилище. Държавата обаче не отвори докрай пазара на недвижими имоти за тях.
От началото на тази година отпадна предпоследното ограничение за чуждите граждани, свързано с покупката на земя в населените места и регулирани парцели. Според собственици на агенции за недвижими имоти то съществено е затруднявало чужденците да инвестират в т. нар. ваканционни имоти в България и премахването му ще помогне за възвръщане на интереса към сделки у нас.

От юридическа гледна точка обаче нещата изглеждат по друг начин и революция на пазара едва ли може да се очаква. "Труд" се допита до председателя на Нотариалната камара Димитър Танев. От 1 януари 2012 г. гражданите на ЕС могат да купуват земя към второ жилище и без да са стъпвали у нас. Това всъщност е промяната на пазара на имоти, за която става дума, изговорена без сложните юридически термини.

Досега, през първите 5 години от членството на България в Евросъюза, по силата на договора за присъединяване на страната към него, имаше ограничение. За да купи земя за второ жилище, гражданинът на ЕС трябваше да пребивава в България. Според Димитър Танев усещането, че след 1 януари 2012 г. е настъпила голяма промяна, идва от недомислие в Закона за собствеността.

В него е записано, че гражданите на държавите, подписали Споразумението за Европейско икономическо пространство (всички от ЕС, както и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), които не пребивават постоянно в България, ще могат да купуват земя за втори жилищен имот чак след като изтекат 5 години от присъединяването на страната ни към ЕС.

Противоречи на договора за присъединяване

Проблемът се корени в изискването за постоянно пребиваване. Защото, за да бъде признат за постоянно пребиваващ у нас, чужденецът трябва да е живял непрекъснато в България в продължение на 5 години. Това създава сериозен праг пред европейците, които имат жилище в страната, но искат да си купят и вила.

Пречката обаче напълно противоречи на самия договор за присъединяване на България към ЕС и по-точно на приложение 6 към него. "Това приложение регламентира, че въпросните чужденци, които законно пребивават в България, са извън обхвата на ограничението", обясни нотариус Танев. По думите му това означава, че всеки гражданин на ЕС, който е в България законно (а до 3 месеца престой той не е нужно и да се регистрира), е можел да купи земята към второ жилище без проблем.

"На практика ограниченията за придобиването на земя към второ жилище бяха за граждани, които изобщо не са пребивавали в страната", обясни той. След отпадането им просто няма да е нужно чужденецът въобще да е стъпвал у нас, а сделката ще може да се сключи от негов пълномощник. Същото важи и за чуждестранните фирми, каза Танев.

Според председателя на Нотариалната камара през петте години, докато е действало това ограничение, е имало само няколко случая, в които негови колеги са отказвали да изповядат сделка с мотив, че купувачът чужденец не е постоянно пребиваващ у нас. "Камарата проведе семинари, на които ясно беше решено, че това изискване няма как да се прилага, защото противоречи на договора за присъединяването ни към ЕС, а той има по-голяма правна сила", каза Танев. И допълни, че още от 1 януари 2007 г. не е имало никакви ограничения за чуждите граждани и фирми, които са искали да станат собственици на прилежащата земя към всякакви обекти, които не са жилище - офиси, стопански обекти.

"Трябва да насърчаваме инвестициите в имоти и не трябва да остава съмнение, че съществуват пречки. Затова всички трябва да знаят, че ограничение за земята към вилните имоти няма. Но трябва и да оборим градската легенда, че след 1 януари 2012 г. се налага да се приемат нови правила или ред за сделките с тях. Няма такова нещо", заяви Танев.

През 2014 г. се отваря пазарът на ниви

Голямата новина на пазара на недвижими имоти и по-активното включване на европейски инвеститори (граждани и фирми) всъщност ще се случи след година и половина. На 1 януари 2014 г. ще отпаднат и ограниченията за свободна продажба на земеделски земи и гори на европейски граждани. Те и сега могат да притежават ниви у нас, но законът изисква да са регистрирани като земеделски производители. Това означава да са вписани като такива в БУЛСТАТ и да се установят в България. След 2014 г. това изискване ще отпадне и европейски граждани и фирми ще навлязат на пазара.

Руснаците са основните играчи

За разлика от времето преди 4-5 години, когато имаше наплив от купувачи на ваканционни имоти от Западна Европа, сега основни играчи на пазара са руснаците. Много често английски и ирландски инвеститори, купили вили или апартаменти у нас във времето на бума, сега ги продават със солидна загуба. Важно е обаче облекченията за граждани на ЕС да се рекламират, смятат брокери. Пазарът е в криза, а чуждестранното търсене е един от факторите, които могат да го раздвижат. Цените у нас в момента са най-изгодните в Европа, твърдят специалистите.

Източник: Труд

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

Ще има и проблеми, но това е добра новина !

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив