Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 15, 2012

Конструктивното обследване на сградите трябва задължително да предшества мерките за енергийна ефективност, коментира за БТА инж. Георги Кордов. Кордов е научен сътрудник първа степен в Научно-изследователския строителен институт в София, председател на регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в София-град. Паспортизацията описва строителната система, състоянието на конструкцията, но не може да даде отговор съответната сграда какви натоварвания може да поеме, това е предмет на конструктивната експертиза, посочи инж. Михел Иванчев - председател на професионална секция "Конструкции на сгради и съоръжения" в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в столицата.


Сградният фонд издържа теста на времето, но има нужда от програма за рехабилитация на жилищния фонд. Голяма част от сградния фонд у нас е строен съгласно действащите норми до 1987 г., които са били сред най-съвременните за този период, съобразени с изискванията на развитите страни, сред които САЩ, Япония и др., уверяват експертите. Те отбелязват, че последните събития са показали, че сградите са издържали теста на времето.

Хулените, скучни едропанелни блокове са сред най-наблюдаваните постройки по време на строителството им, твърди Кордов. Следен е бил целият процес - физико-химичните свойства на влаганите материали, изграждането на монтажните елементи в домостроителните комбинати, якостта на бетона, армировката и др. Строг контрол е бил извършван и на самите строителни площадки, заявяват специалистите.

Дори при силното земетресение през май не е достигнат ресурсът на сградите, обезпечаващ тяхната устойчивост, те имат и запазен резерв сигурност, твърдят експертите. Според тях панелките и сега са в добро състояние, независимо, че са преживели няколко земетресения. Необходимо е обаче животът им да бъде удължен с помощта на програма за рехабилитация на жилищния фонд, смята Кордов. По думите му трябва да бъде направен анализ на всяка сграда, като се инспектират най-натоварените дюбели в конструкциите. Упражнената там интервенция не би променила интериора на апартаментите и не би нанесла сериозни поражения на мебелировката, твърдят проектантите.

Всички сгради, при които са спазени строителните изисквания, са еднакво надеждни, независимо от строителната им система, етажност и т.н., декларират от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Националната им организация е приела методика за определяне на единни критерии за извършване на конструктивни обследвания. Експертите обаче са на мнение, че отсега трябва да се готвим за бъдещи изпитания. Според тях у нас са заложени много високи норми за проектиране и строителство.

Последните инструкции са от 16 март и усъвършенстват съществуващите норми за осигуряване на сгради срещу сеизмично въздействие. Те предвиждат увеличаване на сеизмичното натоварване, като при сгради между 10 и 20 етажа то нараства с 20 процента. Проектантите препоръчват като по-сигурно стоманобетонното строителство, отхвърлят леките гредоредни конструкции. Според тях процесът на строителство не приключва с изграждането на конструкцията, необходимо е да се съблюдава експлоатационният срок на всяка сграда. Трябва да се приеме дългосрочна програма за контрол на проектирането, на строителството и на състоянието на жилищния фонд в национален мащаб, предлагат от Камарата на инженерите-проектанти.

Много тежко е влиянието на човешката ръка при преустройството на сградите, категорични са специалистите. Според тях самоинициативата на гражданите за преустройство на партерните етажи, заграждане на балкони, премахване на носещи стени и т.н., намалява антисеизмичната устойчивост на сградите. В много от случаите промените са извършени некомпетентно и без съответните разрешителни.

Затова е необходимо конструктори да влязат във всеки апартамент, да предпишат мерки за усилване, така че да бъде възстановена носещата конструкция, е мнението на експертите. Според тях това е много труден и дълъг процес, който може да бъде извършен само от висококвалифицирани експерти с необходимия инструментариум и опит. По-голяма част от територията на страната ни обаче е сеизмична зона и поради този факт с анализа на жилищния фонд не бива да бъде направен компромис, нито пък да остане само пожелание, смятат от организацията на 12 000 български проектанти.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив