Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 26, 2012

По-висока активност на купувачите на жилищния пазар в началото на 2013, прогнозират експерти. Основание за тези очаквания са както задържането на ниските лихвени нива по кредитите, така и данъкът върху лихвите по депозитите, който влиза в сила от 1 януари. Последният ще накара някои българи да преосмислят плановете си за спестените пари и вероятно част от тях ще изберат да ги вложат в имоти, обясняват от компанията АДРЕС Недвижими имоти в прогнозата си за предстоящите месеци.

Очакванията на компанията са купувачите да използват по-дълги периоди за погасяване на кредитите поради сравнително ниските си доходи. Сделките между 40 000 и 60 000 евро ще станат по-популярни в резултат на по-високата достъпност, увеличено предлагане и продължаващата тенденция за продажба на по-малки жилища и купуване на по-големи.

Нуждата от жилище отново ще е основната причина за покупка на имот и сделки ще се сключват основно с този мотив. Ръстът в търсенето от страна на чужденци и завърнали се от чужбина българи ще продължи. От АДРЕС отчитат още покачване на броя покупки за инвестиция, но въпреки това хората все още изпитват притеснение да инвестират в недвижими имоти, което ще продължи и през 2013 година.

В края на 2012 г. най-предпочитаните за покупка на апартамент райони в София бяха Център, Банишора, Манастирски ливади, Илинден и Овча купел. Големият потенциал на тези квартали ще ги направи желана дестинация за купувачите и в началото на 2013 година. Около 45% от хората в края на 2012 г. намираха жилище между 1 и 3 месеца. Очаква се през следващата година тенденцията хората да откриват бързо желания имот да се запази.

Отстъпките няма да са определящи за пазара на покупко-продажби през 2013 г.

Наемният пазар ще бъде все по-активен. Наемодателите стават все по-внимателни към наемателите, с които сключват договори. Некоректните сред тях много трудно ще намират имот през 2013 г., коментират от АДРЕС. Лоялните платци със сериозни намерения обаче ще успяват да наемат качествени жилища на атрактивни цени и дори да постигнат известен компромис в цената. Топ квартали за наемане отново ще бъдат Центърът на столицата, както и Лозенец. Водещите квартали ще се допълват от Гео Милев, Редута и Хаджи Димитър.

„По всяка вероятност 2013 година няма да поднесе изненади на жилищния пазар”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти. „Стабилност и предвидимост ще бъдат определящите тенденции, като и продавачи, и купувачи ще могат да сключат изгодни сделки. Пазарът притежава потенциала да бъде изключително активен, но все пак ще зависи и от очакванията и възможностите на двете страни”, допълва още Павлов. Цените на жилищата няма да претърпят съществени промени и през 2013 година, прогнозират още от компанията.

 

Източник: www.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив