Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 28, 2012

Коментари: 3

Закон за фалит на гражданите не може да бъде въведен в България, защото у нас законодателната и съдебната система не са добре работещи, твърди брокер Емилиян Кърчев от агенция „Ай Би Би Ес". Вече и децата знаят, че законите се пишат не от тези, от които трябва. Това са именно определени адвокати, допълва той. Законите абсолютно винаги са направени така, че да има повече възможности за неизправната страна да се защитава. Това е главната причина за чувството на ненаказуемост на неизправната страна, много често, защото разполага с пари, връзки, определен статут в обществото и не на последно място - лостове за въздействие.

Ако обаче се поставят определени критерии при избор на тези лица, ако им се поставят правилно формулирани задачи и параметри при написването на даден закон, и след това да се търси сметка на екипа, който е изпълнил заданието, ако не си е свършил работата както трябва, нещата ще добият съвсем друг вид, убеден е брокерът. Според него обаче едва ли някой от законотворците ще иска да участва в публичен скандал, уронващ имиджа му, защото ще знае какви ще са последиците. Точно тук е скрит големият проблем с неработещите в пълен обем закони. Законотворците нямат абсолютно никакви притеснения дали ще им се търси сметка дали един закон работи както трябва или не.

Кърчев дава следния пример: Дело, образувано в средата на 2006 г., за средна телесна повреда. Ответникът е осъден, има изпълнително дело за изпълнение на присъдата чрез съдия изпълнител. И досега няма никакъв резултат от всички действия на българсkата съдебна система относно изплащането на постановеното от съда. Засега няма възможност да се издири ответника и да му се направи опис на имуществото на адрес, в съда ответникът казва, че работи на 4-часов работен ден, посочва и фирмата където работи, от НОИ и НАП казват, че няма регистрирано такова лице никъде и кръгът се затваря. При положение, че ищецът обръща внимание на съдията, че ответникът нагло лъже в съда относно имуществото и работното си време, съдията не счита за нужно да направи прокурорска проверка и приключва делото с изречението: „Без право на по-нататъшно обжалване“. След определен период от време, като не си успял да си получиш това, което е постановила самата правосъдна система, губиш давност и всички минерални и неминерални води са твои, обяснява експертът. Пиеш на воля. Но иначе си си платил като поп всички такси на държава, банки, съд, адвокат и съдия изпълнител.

Брокерът си задава въпросите: „Що за правосъдна система е българската?“; „Има ли някъде другаде подобна неработеща такава?“ и „Докога ще се въздържаме и няма да смеем да коментираме определенията на българските съдилища (става дума само за несъответствията и явните нарочно сбъркани присъди)?“

Наистина е добре да имаме работещ закон. Проблемът ще е дали ще се прилага правилно и кой ще следи за това, отбелязва специалистът. Ползите за гражданите ще са ясни. Ще има чувство за справедливост, уважение към съда (сега го нямаме този момент), който е сгрешил си понася последствията безапелационно и т.н.

Предложението на председателя на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян е много правилно, уверява Кърчев. Той е съгласен, че хората, които попадат в категорията „доказани длъжници“, трябва да бъдaт за поне 20 години в „черния списък“ на длъжниците в БНБ. Те наистина трябва да се отделят от редовните граждани, докато не се издължат, твърди експертът. Те трябва да са наясно, че това не може да бъде безнаказано за тях и по този начин да са на гърба на редовните. Не бива да има такива „сладки“ само за тях.

Няма как да се разбере дали едно лице е обявило несъстоятелност, смята брокер Владимир Йосифов от „Бряг имоти“. Срещу определен „подарък“ или „дарение“ всеки ще може да излезе от „черния списък“ на фалирали честни лица, ако въобще бъде създаден такъв, твърди експертът.

През 2012-та година все още има десетки имотни измами, а какво би станало ако всеки българин има право да измами кредиторите си, запитва Йосифов.

Според него българските съдии все още не са подготвени да разглеждат такива дела. Те не знаят какво е Етичен кодекс и каква е гаранцията, че съдии няма да подпомогнат фалита на хиляди физически лица, за да падне следващо правителство.

Българите много ясно разбират възможностите на подобен закон и ще го използват „на всяка цена”. Но всички ние ще плащаме цената за отпусканите с „престъпна небрежност” кредити на физически лица без добро образование и стабилни доходи, предупреждава брокерът.

Кредитори са и работниците, и държавата, и банките, и лизингодателите. За всички тях несъмнено ще има вреди, счита специалистът. Частните лица трябва да отговарят за постъпките си, твърди Йосифов. Кредитът даден на едни българи е депозит за други българи.

Важно е да се разбере, че при фалит частно лице не само банките ще претърпят загуби. Ще загубят и всички, доставяли услуги на този човек: ток, вода, парно, телефон, хостинг, болници, НОИ, Здравна каса, КАТ, Етажна собственост (при гласувани от Общото събрание ремонти на сградата) и още невинни жертви.

Най-вече бизнесът няма интерес да бъде приет този закон, разкрива Йосифов. Няма просперираща държава, в която търговията на дребно и услугите да са обидна работа, коментира брокерът. По негови наблюдения в България се уважават търговците на едро, защото правят „бързи удари“, а за търговците на дребно се смята, че са глупави и страхливи.

Това доведе до невероятни нива на междуфирмена задлъжнялост, коментира той. Бизнесът страда, защото няма подготвени хора, които да продават продукцията им и това доведе до „даване на стока“ с разсрочено плащане. Даването  на стока или услуга с разсрочено плащане не е продажба, а „кух оборот“.

Законът за фалит на частни лица от години е мечта на вносителите на стоки и суровини в България. Вносителите имат точна информация и знаят, че подобен закон ще отвори пазар за продуктите им за години напред.

Според специалиста България спешно се нуждае от: държавна политика за насърчаване на търговията на дребно, услугите и туризма; изкупуване от държавата на тефтерите за вересия на магазините за хранителни стоки в селата и малките градове; забрана за даване на вересия на стока и услуга; тежки административни наказания за съдии, които бавят дела за заплащане на стока или услуга и др.

Чак след тези мерки може да се въведе Закон за фалита на физически лица, обобщава Йосифов. Всяко избързване би могло да доведе до необозрими проблеми. Икономиката се движи от позитивните очаквания на хората, твърди експертът. Ако в една държава хората не са оптимисти и не вярват в справедливостта, няма и желание за развитие на бизнеса.

В България банковата и политическата система, както и здравната и пенсионната грижа са обречени, смята брокерът. У нас има закони, подобни на европейските, но те не работят, защото са „кухи“. Те са въведени преди да е организирано приемането им от народа и спазването им. Българската съдебна система не работи и всеки закон, който дава права на „закъсали“ хора, ще доведе до масово увеличаване на измамите и ограбване на народа.

Българите още помнят ограбването на парите им от банките, добавя Йосифов. Неговото заключение е, че с въвеждане на Закон за фалита на физически лица ще стане лесно още едно ограбване на спестяванията на оптимистите.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (3)

Г-жо Станишева, Няма как хората, които са отвъд вратата на Закона / нали е в полето / да бъдат уплашени. Всичко ще се струпа на плещите на "лошо" възпитаните работливи граждани. Това ще е политическо решение за бързо преразпределение на пари. Поздрави, Владимир Йосифов , маркетинг и реклама на имоти,

Здравейте г-жо Станишева, след тази статия Миролюба Бенатова ме покани да защитя в ефир думите си. Като разумен човек отказах. Странно е, но българските медии не разглеждат събитията като част от огромен пъзел, който ще се нарежда още десетилетия. --- Днес, 27 март 2015, г-н Красен Станчев говори по темата : http://novanews.bg/news/view/2015/03/27/106011/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-/?utm_source=news&utm_medium=link&utm_campaign=menu Доц. Красен Станчев: "Големият проблем според него е, че промените в този закон могат да разклатят банковата система, тъй като няма да могат да се събират малките кредити." --- Г-жо Станишева, през септември 2012 година не посмях да Ви пиша за вещите лица защото работодателите ми биха били притеснени да осветя този тъмен ъгъл. Законите в България са кухи и защото няма работещи частни вещи лица. Да обясня. Искате ремонт. Намирате фирма. Коментирате заданието и след приемане от фирмата се договаряте като цивилизован човек да платите на 3 или 4 части. Плащате авансово първата част от цената. Първата част е за материали, работници и транспорт. Ремонтът тече. Всичко е наред. Плащате втората част . Ремонтът върви. Доволни сте... И изведнъж фирмата изчезва. Изтегля работниците и имота остава с недовършен ремонт, което пречи да го ползвате. Не, не сте се карали. Фирмата обещава, че ще спази срока. Да, ама Не. Какво може да направи коректния възложител при изтичане срока на договора ? Каква защита има собственикът ? Никаква . АКО имаше частни вещи лица, собственика щеше да извика вещо лице, което да инспектира ремонта, да провери договора и платените суми и да удостовери, че срокът е изтекъл и собственика не дължи последните части, които са описани в договора. Същият казус имаме ако ремонтът е извършен, но не е според заданието. Фирмата, извършила част или целия ремонт е получила 2/3 или 4/5 от сумата, но няма как да претендира за последните плащания. Разбирате нали ? Тази част от Закона е куха и е спирачка за развитието на икономиката в България. АКО имаше частни вещи лица нямаше да има смисъл да се завеждат дела за подобни казуси. Вещо лице може да удостовери, че на определената в договора дата не е доставена машина или не е пуснат тока, водата, интернета... АКО в България имаше частни вещи лица ВСЕКИ изпълнител щеше да се страхува, че няма да получи изцяло печалбата си / последното плащане е печалба / . Имотните измами намаляха драстично след Закон за нотариусите и нотариалната дейност. Ипотечните кредите се стабилизираха след Закон за частните съдебни изпълнители. Защо десни политици не се занимават с частните вещи лица ? България не е държава, според европейските стандарти. И скоро няма да бъде. Това, че има дребни подобрения в живота ни не означава, че Държавата България се стабилизира и цивилизова. При липса на Гражданско общество медиите / социалните мрежи / са отговорни за изграждане на Държава. Поздрави, Google+Владимир Йосифов

Г-н Григоров, съчувствам на всеки, който е подведен от политиците и е повярвал, че нещата ще се оправят и е изтеглил кредит . Преди Закона за личен фалит трябва да има много други промени . Този закон ще разклати банките. Г-н Григоров, от 20 години призовавам населението да не купува, а да наема. В страна с тежки проблеми, с политическа нестабилност, външни кризи и НЕОБЯТНА престъпност човек не трябва да жертва 20 години от живота си за да изплаща тухли и хоросан. България е бедна защото всеки иска да купи жилище и така става роб на Системата. Доброволната робия на кредитополучателите дава сили на корупцията ... https://www.facebook.com/gmitzov/posts/844844015569981?comment_id=845016168886099¬if_t=feed_comment_reply

Още публикации

Тагове

фалит
  
гражданите
  
българия
  

система

  
добре
  
твърди
  
брокер
  
кърчев
  
знаят
  
законите
  
определени
  
абсолютно
  
неизправната
  
страна
  
определен
  
обаче
  
поставят
  

лица

  
правилно
  
даден
  

закон

  
търси
  
сметка
  
брокерът
  
него
  
законотворците
  
закони
  
дали
  
работи
  
дава
  
дело
  
ответникът
  
съдия
  
изпълнител
  
съдебна
  
относно
  
съда
  
направи
  
имуществото
  
лице
  
съдията
  
време
  
счита
  
право
  
правосъдна
  
експертът
  
държава
  
българската
  
българските
  
специалистът
  
банките
  
хората
  
години
  
„черния
  
списък
  
редовните
  
такива
  
разбере
  
смята
  

йосифов

  
измами
  
според
  
съдии
  
подготвени
  
дела
  
фалита
  
физически
  
българите
  
подобен
  
държавата
  
българи
  
бизнесът
  
търговията
  
дребно
  
услугите
  
коментира
  
търговците
  
доведе
  
хора
  
стока
  
разсрочено
  
плащане
  
услуга
  
вносителите
  
стоки
  
вересия
  
народа
  
ограбване
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив