Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 9, 2012

Няма точно определение за „еко дом” - общата представа е за жилище, което е конструирано така, че да използва единствено ресурсите на природата. Макар и без да осъзнаваме ние сме свидетели на глобалното замърсяване с вредни емисии на въздуха. Дори във времена, като днешните – на един постоянен технологичен напредък, все още добива ни на енергия се осъществява чрез изгаряне на нефт, въглища и други фосилни продукти, което пък може да се окаже пагубно за бъдещето на планетата. Според изследванията ще бъдем принудени драстично да намалим замърсяването на въздуха - в противен случай последиците ще бъдат необратими. Стряскащо, нали?

Какво да направим?

За начало би било добре да живеем в един напълно природосъобразен, екологичен дом, построен и добиващ енергия от материали и източници незамърсяващи околната среда. Докато само преди няколко години тази идея е била по-скоро в сферата на фантастиката, сега това е напълно осъществимо.

Канадски архитекти от Онтарио са създали едно изключително сполучливо енергонезависимо еко жилище. Каменна къща в комбинация с таван и под от естествено дърво и стени изцяло от стъкло - освен впечетляващо дизайнерско решение, тази конструкция осигурява топлота и уют, присъщи само за един природосъобразен дом. Естествено отопление и охлаждане, слънчеви системи за топла вода, фотоволтаични слънчеви панели, както и камина с чисто изгаряне правят къщата напълно функционална, макар и извън електрическата мрежа.

„Това у нас е немислимо”, ще кажат някои, но не е вярно!

Още в средата на 2010 година стартира проект по строежа на енергонезависимо екологично жилище в пловдивското село Царацово, с идеята да бъде изградено от изцяло алтернативни източници на енергия. Фотоволтаични панели, следящи движението на слънцето са основният източник на електричество. Вятърен двигател изпомпва водата, а покрива на еко къщата е под формата на Хеопсовата пирамида, което според създателя ѝ инж. Георги Стамов, се отразява изключително благотворно на развитието на живите организми.

Според различни световни статистики, около 63% от общата енергия се изразходва за отопляване и охлаждане на жилищата, което съответно прави „нашият дом” най-голям консуматор на енергия и респективно замърсител номер едно на въздуха и природата. При една еко сграда, изградена изцяло от естествени материали, като стъкло, дървесина, гипс, скала, които повишават нейните топлоизолационни качества, този процент драстично ще се снижи.

Еко архитектурата вече не е рядко срещана по света. Светло бъдеще има и в България, стига хората да се запознаят по-добре с ползите от нея.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив