Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 10, 2013

Често и продавачът, и купувачът на недвижим имот работят с отделни брокери. Как се урежда комисионната, когато две агенции работят за покупко-продажба на един и същ имот? Експерти с дългогодишен опит в областта внасят яснота по темата.

Обикновено всеки от клиентите плаща комисионна на брокера, който е наел да работи за него, обяснява специалистът Кристина Найденова. Купувач и продавач заплащат поотделно комисионна на брокерите, които са наели да ги представляват за сделката. Обичайната комисионна е 3% от договорената цена, освен ако не е уговорено друго.

Всеки заплаща договореното на брокера, който е ангажирал, потвърждава брокер Антон Илиев. Ако продавачът е ангажирал само една агенция за продажбата на имота му, то при сделката дължи заплащане само на нея, тоест една комисионна. Ако купувачът е дошъл на огледите и на преговорите със свой брокер, то само той има ангажимент за плащане към него, но не и другата страна.

Има в случаи, в които купувачът се явява сам на покупка без брокер и най-честно няма необходимите знания и подготовка за да обслужи сделката си без професионална помощ. При такива случаи обикновено му се назначава „служебен брокер“ от агенцията на продавача.

В този случай продавачът заплаща една комисионна на агенцията за една услуга, а купувачът заплаща комисионна на същата агенция, но за друга услуга. Тоест това, че сделката е за един имот не означава, че брокерът е длъжен да извърши безплатна услуга на купувача или на продавача.

Това неписано правило важи за повечето случаи, в които имотът се предлага от агенция, а купувачът отива на огледи сам без да си е наел брокер. Правилото не важи при всички случаи, в които в самата оферта за продажба на имота е обозначено изречението „без комисионна от купувача“.

Когато агенцията обявява по подобен начин имота, тя най-често заявява, че може да обслужи купувача на този имот без комисионна. Това означава също, че собственикът на имота има търговски поглед върху нещата и е сключил посреднически договор с агенцията, която предлага имота му. Възможно е и да е обещал дори и по-висока комисионна от обичайните 2.5% или 3%.

Най-нелепи ситуации се получават, когато собственикът на имота, който се продава, „ползва“ услугите на агенция, която му работи за „без пари“. Илиев казва, че тогава на собственика се обещава, че ще му се свърши работа за срещу нула лева.

Резултатът е, че на кандидат-купувачите на този имот се поставят ребром условията – „или ми плащаш комисионна или няма дори оглед да получиш за него“. И ако купувачът е наел брокер за търсенето си, се получава неловката ситуация да му се иска да плати две комисионни – една на неетичния брокер, който е обещал на собственика, че ще работи за него „без пари“ и една за брокера, който е нает от купувача за търсенето и проверките.

Подобни случаи се срещат често заради „брокери“, които, за да спечелят продавача на имота като клиент, му дават нереални обещания. По този начин ограничават силно кръга от кандидат-купувачи за неговия имот, защото повечето сериозни купувачи си наемат брокери, когато купуват недвижим имот.

Ако видите вашият имот да се предлага от брокер, който оферира имота ви и в текста на офертата присъства „за клиенти на агенцията“, „за частни лица“, „за крайни клиенти“ и други подобни, внимавайте, съветва в заключение експертът.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив