Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 14, 2012

      Можете да видите свещения  Атон в някой  хубав майски ден от борда на кораба Мения-Мария.  Еднодневните  круизи до Agios Oros - the Holy mount, Света гора започват от Ормос Панагияс - на втория ръкав на Халкидики  Ситония след 1-и май.

   Пътуването започва доста студено, часът е 9, косите се развяват от буйния вятър. Но всички са навън, за да чувстват морето, соленият му  дъх и магичност.

   Искат да зърнат първи връх Атос- заснежен и недостъпен.  Да „погълнат” и запишат всичко с очите и сърцето си. Ще ви пренеса там - в забулената от духовност и облаци  свещена планина - само малко инфо...

Света гора се  оформя като манастирска общност през 963 година, когато монаха Атанасий основава манастира Великата Лавра, който и днес е най-големият от всички манастири на Атонската Света гора. Атон е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира.

    Точно пред нас  е връх Атос, висок над 2000 метра....Красив и леко забулен от облак, със снежен връх. Всички камери и фотоапарати са в готовност.  Едно напрежение и респект чувстваме – като Алеко пред Ниагара ...Ще видим осем от Атонските манастири, обикаляме около източния бряг. Започват „лекциите” на гайдовете на три езика. Най-странният факт….Монашеската република има „собствено”време, собствен часовник!  Ето - приближаваме се към огромия руски манастир и часовника показва 4 часа следобяд, а тук още няма 12!  С изгрева започва деня им и свършва със залеза.

    Виждаме пристанище, но само за специални гости и в никакъв случай - жени! Нали сме опашката на Дявола и вкарваме в грях!

    Вижда се водопад. Вятъра вее косите, морски пръски в лицата, а камерите и фотоапаратите „записват” мига. Задминаваме предния кораб. Пиратска история! Остава да вземем немците на абордаж, милите щастливи европейски пенсионери....

     Слизаме в Орануполис - град, граничен с Монашеската република, където вече женския ми крак може да стъпи. Боже, как бързо върви времето...Имаме 2 часа за обяд, сувенири и разходка и тръгваме обратно. Ще се разделяме с Атон, а искам да спра мига, да запазя  атонския дух на размишления и преклонение. Купих миро, ето и сега го отварям и пускам Духа. Усещате ли го? Онзи мистичен дух на библиотеки и стари книги, сред които можеш да прекараш деня ...Духа на отдаденост на Бога и самовглъбеност. На природна красота и недостъпност. Мистичната, божествена и природна недостъпност на планината. Връх Атос, планини, водопади, облаци и тайнствени манастири с библиотеки, в които искам да се изгубя, но нямам шанс.....С книги- стари, стари и свещени. И спокойствие, и тишина, нарушавана само от манастирската камбана....

 30 евро е билетчето за „Мения-Мария”, нашият пиратски кораб, който ни пренесе през времето между втория и третия - свещен - ръкав на Халкидики. 

   

Елена Василева-Иванова                                                                              

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив