Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 24, 2012

Може ли да имаш пари и желание да купиш апартамент, но да не успееш? За мнозина звучи невероятно, но се случва. И то все по-често напоследък. Читател на "24 часа" неотдавна разказа как е обикалял със семейството си повече от 6 месеца из София с пари в джоба и не е харесал апартамент. Причината - продават се предимно на първи или последен етаж, с преобладаващо северно изложение, в сгради без улици до и около тях, в недовършени обекти с неясно бъдеще или стари имоти в окаяни кооперации, обобщи той. Въпреки това в повечето случаи са неизгодни, а някои дори недостъпни за масовия клиент.

Търсенето започнало през есента на миналата година. Човекът решил да инвестира спечеленото зад граница в жилище в столицата. Той е от провинцията, но след 2 години синът му щял да кандидатства в университет. Предвидливо бащата преценил да помисли къде ще го настани. Пък и в родния му град нямало работа за него и съпругата му и те се замисляли да се преместят в София.

Семейството решило, че 3-стаен апартамент ще им свърши идеална работа, но с компромис биха се съгласили и на по-голям 2-стаен. Таванът на цената бил 60 000 - 70 000 евро. В началото гледали хаотично из различни квартали. Обиколили центъра и южните райони на столицата, защото прочели, че там са най-предпочитаните имоти. В интернет набелязали няколко обяви с атрактивни цени. За около 50 000 евро например се продавал 2-стаен близо до бул. "Витоша". При огледа обаче установили, че той и цялата сграда са в окаяно състояние. Кооперацията била на повече от 70 г.

Имотът бил на приземен етаж и гледал към вътрешния двор, където нямало никаква светлина. Стреснало ги и безгрижието на продавачите, които оставили апартамента разхвърлян, претъпкан с овехтели мебели, непроветряван. Брокерката признала, че преди няколко месеца в имота починал възрастен човек и наследниците веднага го пуснали за продажба, без да променят нищо.

Кандидат-новодомците се огледали за предложения и в Лозенец. Без да се спрат на конкретна обява, решили да се разходят из квартала, току-виж, видят привлекателна обява, висяща на някоя фасада. Още докато се провирали с колата по тесните улици, се поизнервили. Крайното решение, че не биха живели там, дошло, след като видели близостта на сградите и липсата на въздух между тях.

От кв. Манастирски ливади се отказали заради презастрояването и липсата на улици между новопостроените блокове, ниското качество на строителството, лошо изградената канализация и т.н. След като не открили нищо изгодно и прилично в райони като Стрелбище, Лагера и Хиподрума, разширили търсенето и към Павлово, Княжево и старата част на Овча купел. Мотивът им бил, че по бул. "Цар Борис III" придвижването е бързо. За определената цена обаче не харесали нито един апартамент.

Квартал Витоша също попаднал в полезрението им, но там минусите били много - отдалеченост от центъра, липса на градски транспорт, неуредена инфраструктура. Много се впечатлили от Иван Вазов и Изток, но там добрите имоти надхвърляли значително бюджета им.

Междувременно се срещали и говорили с множество брокери. От големите агенции им предлагали само предимно по-скъпи и луксозни имоти. От малките ги водели на огледи на апартаменти, които нямат нищо общо с първоначалните описания. Компромисен вариант бил районът около мола на бул. "Цариградско шосе". Оценили близостта до булеварда и магистрала "Тракия", бързия достъп до центъра, наличието на удобен градски транспорт. Близостта до големия търговски и бизнес комплекс също било плюс.

Спрели се на два апартамента. Единият бил построен неотдавна и довършен с настилки и санитария. Квадратурата му била 60 кв. м чиста площ, а исканата цена - около 53 000 евро. Продавачът бил категоричен, че няма да отстъпи от нея. Вторият бил по-голям - близо 90 кв. м, но щял да е напълно готов през лятото. Той бил обявен за близо 60 000 евро, но строителят бил склонен на отстъпки.

Свалил 4000 евро, основно защото ще получи парите веднага в брой.

Основният недостатък на имота било изложението - северозападно, като слънцето почти не влизало през прозорците. А това можело да увеличи сметките за отопление през зимата. В крайна сметка кандидат-новодомците преценили, че не могат да направят компромис. Надеждите им са, че цените няма да се покачат до края на годината, а дори може и да паднат, а на пазара да се появяват по-добри предложения.

Пазели атрактивните за специални клиенти

Две са основните причини да се стига до подобни ситуации, в които човек не може да си хареса жилище, обобщиха брокери. Едната е, че действително на пазара преобладават некачествени имоти. Така въпреки голямото предлагане, което надвишава търсенето, трудно се намира нещо сносно на нормална цена.

Едно от обясненията е, че най-хубавите апартаменти бяха продадени още на зелено или в строеж и останаха само най-непривлекателните. Освен това излизащите от вторичния пазар също често са с ниско качество. Голяма част от тях бяха купени с цел инвестиция. Тогава никой не ги подбираше, защото знаеше, че няма да живее в тях. Много строители пък закъсаха и не успяха да си довършат сградите. Нови обекти почти не се започват.

Брокери споделят, че се появяват атрактивни оферти, но не се застояват дълго на пазара. Дори понякога не се обявяват публично, а се предлагат директно на специални клиенти. От друга страна, купувачите станаха много взискателни, казват експертите. Те знаят, че са в силна позиция особено когато имат налични пари. Избират дълго, имат много изисквания, от които не отстъпват, пазарят се за цената. Знаят какво искат и не са склонни на компромиси. Мотивът им е, че сега в кризата е моментът да се сдобият с мечтания имот на достъпна цена. Много често имат спестени средства - ако не цялата, то поне голяма част от сумата. И държат да ги похарчат разумно.

Източник: 24 часа

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив