Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 23, 2012

Според статистиката, България е държавата в ЕС с най-ниски минимална и средна работна заплата, като минималната надница е в размер на 138 евро, а средната е достигнала 385 евро. Според Евростат, заедно с най-ниските заплати, страната ни е и с най-евтините жилища. Изследванията направени в елитни квартали на по-големи европейски градове, сочат най-ниски средни цени на квадратен метър при нас, в размер на 1000 евро. Казано по друг начин, със една средна работна заплата може да си купите 0.39 кв.м.

 Най-близко до нас в тази статистика се нарежда северната ни съседка. В Румъния  минималната работна заплата е в размер на 162 евро, а средната – 501 евро. За сметка на това обаче, там средната цена на квадратен метър е около 2000 евро, което е двойно повече спрямо в България. Само 0,25 кв.м. ще могат да се закупят с една средна работна заплата.
В това отношение „безспорен лидер” е Белгия. Със средна заплата от 4033 евро и цена на квадратен метър – 2753 евро, за един месец работа могат да се закупят  1,47 кв.м. На другия край се нарежда Великобритания, където със средна заплата от 3146 евро могат да се закупят едва 0,22 кв.м. жилищна площ. Според проучването, средната цена на квадратен метър там възлиза на 15187 евро - най-висока в цяла Европа.

След това сравнение с държавите в ЕС е време отново да погледнем към България.

Най-високата средна работна заплата за България остава за София, в  размер на 1023 лв. Според НСИ средната пазарна цена за жилище в столицата е 1453 лв./кв.м., което за средностатистическия софиянец се равнява на около 15 години работа за голям апартамент, като приемем, че използва за целта цялата си заплата.

Макар и едва на 4-то място по средна работна заплата (746 лв),  Варна държи лидерската позиция по цена на жилищна площ. За квадратен метър в морската ни столица си пригответе 1454 лв. Третото място по цена на квадратура остава за Бургас, където със средна заплата от 685 лв. може да закупите 0,58 кв.м. Цената на 1 кв.м. в най-големия град в югоизточна България струва 1166 лв. На противоположният полюс се нарежда Габрово, където може да закупите жилище с цена на квадратен метър от 524 лв. Средната заплата също е по-ниска – 603 лв, което обаче ще стигне за цели 1,15 кв.м.

Разликата в цените от преди няколко години е значителна. Средната пазарна цена на жилище във Варна е достигнала своя пик през второто тримесечеие на 2008 г. - цели 2137 лв. за квадратен метър. Отново през 2008 г., този път през третото тримесечие, НСИ отбелязва най-високата средна пазарна цена на жилищата в столицата - квадратния метър тогава е бил на стойност от 1655 лв.

За съжаление закупуването на ново жилище остава „мисия невъзможна” за повечето българи. За много хора жилищният кредит остава единственото решение. Колко от нас обаче могат да си позволят изплащането на апартамент толкова години, при този стандарт на живот?

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив