Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юли 25, 2013

Най-доброто изложение за дневно пребиваване е юг. Това е мнението на повечето архитекти и не без основание. Мнозина обичат светлината и искат слънцето в изобилие за стаите на своя дом. За тях най-подходящо е жилище с южно изложение на стаите, в които се стои най-често през деня, и северно на тези, в които се прекарва най-малко време.

При подобно изложение през лятото слънцето е високо и не влиза директно в стаите, които имат тераси, а през зимата целите помещения са огрени. Светло е и е достатъчно топло, за да не се използва отопление през деня в някои дни. Трябва да се отбележи, че при южно изложение цветята също виреят по-добре.

Според мнозина е добре дневната и детската стая да са на юг, за да светли и топли – те са най-обитаваните през деня помещения. Кухнята и родителската спалня могат да са на север. Ако има възможност е препоръчително посоките да не са „чисти“. Може северът да се смекчи с малко запад или изток – северозапад, североизток.

Други споделят, че предпочитат изток-запад. Но при север-юг е по-добре холът и кухнята да са от южната страна, а спалните да сочат на север. Северните спални имат огромното предимство да са естествено прохладни през летните жеги. Това осигурява спокоен сън и прохлада през лятото.

Някои хора, които имат кухня на юг, обаче са на мнение, че през лятото е непосилна задача да се готви в големите горещини. А пък в дневна с южно изложение щорите трябва да са спуснати, защото иначе е невъзможно през деня да се гледа телевизия или да се работи на компютър. Така в помещението ще цари полумрак.

Жегата е неизбежен факт, но ако пред южната стая има вътрешен балкон, нещата рязко се променят. Лятно време слънцето ще напича силно, но точно до прозореца. Няма да влиза навътре, защото е прекалено високо. А пък през зимата, когато падне ниско, ще огрява цялата стая и така ще помага за отоплението. Все пак тъмните завеси или щори са препоръчителни.

Има и други подробности, на които е добре да се обърне внимание при избора на жилище. Трябва да се вземе предвид гледката – какво човек ще вижда през прозорците си. Друга важно допълнение към удобството е спалните да не гледат към шумни булеварди.

Много зависи и накъде гледат вашият юг и вашият север. Независимо от изложението, за спални е хубаво да се изберат тези стаи, чиито прозорци са към вътрешен двор или тиха уличка. А дневните помещения могат да се оставят към по-шумната улица.

Хора, работещи в офиси с източно и западно изложение, се оплакват, че слънцето напича директно в прозорците и стените. Тогава нито тераса, нито тента могат да спасят положението. Слънчевите лъчи блестят или в очите или в монитора на компютъра.

При източно изложение сутрин слънцето напича силно. Западното изложение пък предполага големи горещини през лятото. С южно изложение лятото в стаите почти не грее слънце (ако има балкон пред тях), а зимата в слънчевите дни не е необходимо да се пуска парно.

По думите на мнозина няма по-прекрасно нещо от това сутрин да се будиш от слънчевите лъчи в стаята и привечер да си пиеш напитката на западна тераса, огрявана от слънцето, гледайки залеза. Има хора, които се чувстват прекрасно на югоизток. До обяд е слънчево, а следобед – прохладно.

Може да обобщим, че според преобладаващата част от хората най-добро е южното изложение. Трябва да се има предвид, че всичко е пречупено през желанията на обитателите на жилището и няма универсални съвети. Архитектите донякъде са прави да твърдят, че най-доброто изложение е южното, но това правило не е валидно за всички хора.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив