Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Авг 14, 2013

Китай изхранва 20 на сто от населението на света, но земята за отглеждане на храна става все по-недостатъчна. Едно възможно решение на този проблем е т. нар. вертикалното земеделие и испанската фирма JAPA Architects е предложила схемата „Динамични вертикални мрежи“ (Dyv-Net), която може да се строи в близост до градските центрове. Изградена от леки метали, Dyv-Net може да произвежда хранителни култури целогодишно, подпомагайки на местната икономика и в същото време бидейки близо до пазара. Проектът наскоро спечели отличие на конкурса FuturArc 2013.

Само 15 на сто от общата територия на Китай може да се използва за отглеждана на храни, което представлява 10 на сто от световната обработваема земя - но тази земя е все по-недостатъчна, тъй като населението расте. Схемата Dyv-Net е вертикална ферма, която достига височина от 187,5 метра и е построена от леки метали. Проектът е предназначен за първокласни локации като Коулуун - Хонг Конг заради близостта им до гъсто населените градски агломерации. Отглеждайки храна в близост до мястото, където тя ще бъде купена и консумирана, концепцията намалява транспортните разходи и свързаните с тях вредни емисии, консумация на енергия и оскъпяване.

Вдъхновена от терасовидните техники за отглеждане на ориз в Китай, фермата представлява поредица от кръгли „тави“ за фермерство. Храните се отглеждат с помощта на хидропоника и културите се сменят целогодишно в зависимост от сезона. Кръглите нива могат да се завъртат, за да се позволи на растенията да получават съответното количество слънчева светлина. Схемата може да се използва и за изследователска лаборатория, която да подпомага допълнително развитието на земеделието.


Вижте проекта на www.1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив