Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Апр 13, 2011

Десислава Щебетовска е сред първите експерти в портала ceb.bg. Разговаряхме с нея по проблемите на пазара на недвижими имоти в България. Според Щебетовска, проблемите с високите цени и спекулата вече са отминали, но има други, които все още тормозят пазара и неговите учатници. Tова е незнанието и липсата на информация на продавачите и купувачите как да използват услугите на брокер. Факт, който  създава условия за злоупотреби.

 
- Какви са наблюденията ви около т.нар. излизане от кризата?
- Кризата се отрази на пазара за недвижими имоти. Поради повишаване на инфлацията и поскъпването на живота, както и ограниченото кредитиране през 2009г. сделките с недвижима собственост намаляха. Цените на жилищата драстично паднаха до нива на 2006-2007г., което позволи на купувачите изчакващи по-ниски цени и имащи пари в брой да направят успешни покупки на имоти. В началото на 2010г. банките активираха жилищното кредитиране, като в момента това е техен приоритет. Поради намаляване на лихвите по кредитите, много млади семейства решиха, че момента да закупят своя дом е дошъл. Изгодни кредити, при изгодни условия в комбинация с понижени цени отново раздвижват сферата на имотния пазар. Но реално погледнато за излизане от кризата е рано да се говори. Тя не е обвързана само с имотния пазар, а изцяло с икономиката в по-глобален мащаб. Имайки в предвид случващото се в Либия и Япония, предстоят глобални промени в света. Дано тези промени все пак поемат в една по-оптимистична посока. Реално увеличение на сделките се наблюдава от есента на 2010г. Купувачите станаха изключително взискателни.
 
- Какво търсят хората - ново, малко и скъпо или по-старите, захабени и евтини жилища?
- Хората се стремят да вложат средствата си в максимално ликвидни и същевременно качествени имоти. Търсят се предимно двустайни апартаменти, а семействата с деца искат да купят тристайни, дори четиристайни жилища. Предпочитанията на клиентите са насочени към нови сгради въведени в експлоатация, построени от реномирани и доказани строители. Онова, което наблюдавам в момента, е че повечето подобни жилища са продадени. В момента вече се усеща недостиг на качествено ново строителство предлагано директно от строителите.
На пазара излизат жилища от вторичния пазар. Много често това са ипотекирани имоти.
Към панелното строителство също има увеличен интерес. Поради сегментирането на пазара, този вид строителство е в много случаи по-изгодно от някои нови жилища в комплекси от затворен тип или нови тухлени сгради. Сега може да се закупи панелно строителство и на 400-500 евро на кв.м. Докато качественото ново строителство поддържа цени между 700 и 1200 евро, дори и повече в зависимост от района и степента на завършеност. Панелното строителство има своите плюсове и хората знаят това. Реално те получават квадратура пъти повече, добре организирана инфраструктура и междублокови разстояния, детски площадки и зеленина.
 
- Има ли разделение на купувачите, спрямо районите, в които купуват? Забелязвате ли нещо такова?
- Поради динамичният начин на живот, хората предпочитат райони с добра локация и инфраструктура, добри транспортни връзки. Предпочитанията им са насочени към квартали в близост до Метростанция, училища, детски градини, магазини и т.н. Разделение на купувачите според мен няма.
Има хора които имат възможност и могат да си позволят луксозен имот и го правят. Не бих казала, че желанията има са насочени към централните части на столицата. По-скоро предпочитанията им са свързани с други съображения. Има и купувачи с по-ограничен бюджет, но изискванията им не се отличават съществено от клиентите с повече възможности. Всички искат максимума и това е нормално. Разбира се цената е един от основните фактори.
 
- Склонни ли са продавачите на отстъпки в цените при липса на купувачи?
- Продавачите са склонни на отстъпки в рамките на разумното. Липса на купувачи не бих казала, че има. Просто нещата промениха посоката си. Преди кризата продавачът беше в по-силна позиция, цените растяха едва ли не всеки ден и купувачите бързаха да купят. Банките отпускаха кредити почти на всеки изявил желание за това. В момента, в който цените тръгнаха надолу тези неща се промениха. Купувачите заеха изчакваща позиция, станаха изключително взискателни към предлаганите имоти, и искаха да купят на цени изгодни за тях. Това се случваше през 2010г. Към днешна дата тази тенденция намаля. И продавачи и купувачи са наясно, че цените на имотите се стабилизираха и сегментираха – нормално е панелните жилища да са по- евтини от жилищата в новите тухлени сгради построени последните години. Наблюдавам и още нещо и ще го споделя.
Според мен, поради вече фактическия недостиг на атрактивни жилища, особено в готови нови сгради, цените на тези жилища ще тръгнат плавно нагоре. Инвеститори и строители, които строят сега, след 2-3 години ще спечелят.
 
- Занимавате се и с правни консултации. Какви проблеми имат хората с имотите? От какво се оплакват при покупката на имот?
- Клиентите се оплакват предимно от хаоса в рекламираните имоти. Има много фалшиви обяви в медийното пространство. Продавачите все още не разбират факта, че трябва да работят с агенция  или брокер. Трябва да сключат договор. Когато един имот се предлага от много агенции, купувачите си мислят, че на този имот нещо му има. Образно казано това е тяхната представа. Да не говорим, че един и същ имот понякога се рекламира от десет агенции на десет различни цени, а понякога и на различни етажи. Купувачите също се оплакват от некоректно отношение към тях.
Бих ги посъветвала – изберете вашия брокер, доверете му се и правете огледи с него. Добрият професионалист не би си позволил да злоупотреби с вас. Той ще ви заведе навсякъде, ще ви покаже всичко, ще договори най-добрите условия за вас по отношение на цена. А после, когато вземете решение и изберете вашия дом, ще ви осигури перфектно обслужване по отношение на документация и правна защита, до самия финал. Това се отнася както за купувачи, така и за продавачи.
Работете с договори! Договорът е двустранен и там фигурират всички ангажименти и отговорности на съответната агенция към вас.
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

щебетовска
  
проблемите
  
пазара
  
недвижими
  

имоти

  
цени
  
вече
  
други
  
продавачите
  

купувачите

  
брокер
  
условия
  
злоупотреби
  
излизане
  
кризата
  
поради
  
кредитиране
  
сделките
  
цените
  
жилищата
  
2010г
  
банките
  
момента
  
изгодни
  
кредити
  
имотния
  
пазар
  
реално
  
промени
  
станаха
  
изключително
  
взискателни
  
търсят
  
хората
  
ново
  
евтини
  

жилища

  
предимно
  
искат
  
купят
  
дори
  
предпочитанията
  
клиентите
  
насочени
  
нови
  
сгради
  
построени
  
строители
  
наблюдавам
  
недостиг
  
строителство
  
панелното
  
тухлени
  
сега
  
евро
  
инфраструктура
  
детски
  
разделение
  
имат
  
имот
  
казала
  
купувачи
  
нормално
  
склонни
  
отстъпки
  
липса
  
промениха
  
позиция
  
продавачи
  
имотите
  
години
  
оплакват
  
агенция
  
агенции
  
понякога
  
десет
  
различни
  
отношение
  
изберете
  
договори
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив