Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Сеп 25, 2013

При наемане на жилище един от най-спорните въпроси е колко трябва да бъде депозитът. Понякога той е в размер на два месечни наема, друг път – само на един, а трети квартири дори се дават без депозит. Много наематели се питат за какво точно се използват техните пари. Гаранция ли е депозитът и за какво точно?

Стандартно депозитът при наемане на имот е в размер на един месечен наем, посочва брокер Антон Илиев. Това обаче е неписано правило. Ако например наемът на един апартамент е 300 лева, но той е обзаведен със скъпи мебели и техника, е съвсем нормално хазяинът да поиска депозит в размер на два или дори три месечни наема предплата.

Това се прави, за да има наемодателят сигурност, че ако при напускането на имота наемателите виновно са причинили някакви щети по имуществото, депозитът ще покрие тези разходи.

Депозитът служи също за покриване на евентуални неплатени сметки от страна на наемателите, допълва брокерът. Той подлежи на връщане, ако същите предоставят платени бележки за изразходваните от тях режийни разноски – ток, топла и студена вода, парно, интернет, телефон и т.н.

При липса на двустранно подписан опис, установяващ, че върху имота има нанесени вреди, описани в договора за наем, квартирантите трябва да си получат обратно дадения депозит, категоричен е адвокат Лазар Белев.

Ако наемодателят откаже, те са в пълното си право да потърсят адвокатска помощ и да претендират за депозита по съдебен ред. Специалистът подчертава, че е важно и каква е формулировката в клаузата за депозита и неговото връщане в самия договор за наем, защото са възможни много вариации по темата.

При положение, че наемателят освободи имота след описаното в договора предизвестие, двамата с наемодателя трябва да съставят протокол за изразходваните консумативи. Консултант Емил Кундев уточнява, че след като въпросните разходи бъдат покрити с част от депозита, остатъкът трябва да се върне на наемателя.

Но ако квартирантът напусне жилището преди изтичане на уговореното предизвестие, тогава хазяинът има право да удържи от депозита и дължимия наем за останалото време като пропуснати ползи.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив