Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 10, 2017

Коментари: 1

С колко поскъпнаха имотите в България през 2016 г.

© Pixabay.com

Нови данни за пазара на недвижимите имоти оповестиха от Евростат. Те показват, че ръстът в страната ни за последното тримесечие възлиза на 2.4%, докато за цялата година имотите поскъпват с 8.1 на сто.

Това нарежда страната ни на седма позиция по ръст сред държавите от ЕС. Пред нас са Словакия и Малта, където се отчита нарастване от 8.3 и 8.4 на сто, както и Латвия с повишение от 9%.

Ръст от 9.5% за изминалата година има в Литва, докато най-сериозни изменение за 2016 г. са отчетени в Унгария и Чехия - съответно 9.7 и 11 на сто.

Над 7% ръст за 2016 г. отчитат още имотите в Естония, Люксембург, Португалия, Ирландия, Румъния и Австрия. В Исландия и Норвегия, които не са членки на ЕС, повишението възлиза на 13.6 и 11.6 на сто.

Поскъпването на имотите в България е доста по-голямо спрямо средното за ЕС, което за изминалата година възлиза на 4.7 на сто. Ръстът в еврозоната пък се измерва на 4.1 на сто.

През последното тримесечие на 2016 г. най-сериозен ръст се отчита в Малта и Чехия, където цените са добавили 6 и 4.7 на сто.

Припомняме, че данни на Knight Frank от преди месец посочиха, че жилищата в България поскъпват с 8.8%. Това поставя страната ни на 12-а позиция сред изследваните 55 държави по света.

Безспорно, 8-те процента ръст на пазара на имоти изглеждат внушителни на фона на предлаганите от банките лихви по депозитите, често вече под 0.5% и в голяма част от случаите по-ниски от 1%.

Дали вече не е късно да купим имот?

Рекордно ниските лихви по кредитите в момента в страната ни дават основание да смятаме, че това не е така. Въпросът, който трябва да отчетем, е, че има шанс в идните месеци лихвите по кредитите да тръгнат нагоре. Дори и това да е така, можете да се възползвате от кредити с фиксирана лихва за целия период, с което да си спестите евентуални ръстове в лихвените нива.

В случай че купувате имот с цел инвестиция, добре е да имате сигурна опция за наемател, при това за дълъг период. При положение че наемът успява да изплати вноската по кредита, който е максимум 20-годишен, то вложението си заслужава.

Не е за подминаване и възможността за покупка на търговско помещение, отново с цел отдаване под наем. То обаче трябва да е на топ локация, която би ви позволила лесно намиране на нов наемател, ако предходният напусне.

Експертен отговор на въпроса добър ли е моментът за покупка на имот ще получите и на осмото издание на финансовия форум Шумът на парите.

 

profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

ANITA GERARD Апр 11, 2018  

заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив