Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Юни 17, 2013

Димчо Михалевски, депутат от Коалиция за България: Няма да се узаконяват всички сгради

Когато има незаконно строителство, единствената мярка, която може да се предприеме в момента, е да се събаря. Затова е внесен мораториумът върху премахването на незаконни сгради. Основанието за предлагане на узаконяването на незаконните жилища е решение на Европейския съд по правата на човека, което постановява правото на единствено жилище. Затова трябва да има промени в законодателството, така че да гарантираме правото на единствен дом и правото на дом, гарантиращ поминък, например рибарски селища. Смисълът на този мораториум е да спрем временно разрушаване на жилищни сгради, докато се приеме нов закон. Не е възможно и няма да бъдат узаконени всички сгради и всички ромски махали, а това ще се прави, когато има обществен интерес.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Депутатите да обмислят добре предложението

Народните представители трябва да обмислят много внимателно предложението за узаконяване на незаконните постройки, сред които са и ромските гета. Общината вече работи за това и не е нужно да ни „стимулират” по този начин. През последните години усилията на районните кметове да премахват макар и бавно незаконни постройки изведнъж ще станат невъзможни. Нека народните представители да не притискат общините, ние сме опитни, разумни хора и можем да дадем и добри идеи понякога за всеки един от законопроектите. Депутатите като че ли не са си взели поука от това, което се е случи през последните месеци. Хората настояваха за това да участват в дискусии при взимането на важни решения. Всички тези закони, които се вземат бързо, ме притесняват, включително и предложението за узаконяване на ромските гета.

Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО: Свикваме протест

Узаконяването на циганските гета какво означава?! Означава това, че гражданите от жк „Захарна фабрика” ще продължават да живеят под окупация, под тежка битова престъпност, ще продължават да бъдат ограбвани, нападани, малтретирани. В момента, в който видя тези три предложения в пленарна зала, ще свикаме с чисто сърце национални протести, защото това са стъпки са разпадане на българската държава. Предложението за узаконяване на ромските гета е скандално, дискриминационно и обидно за българските граждани. То е едно от трите погрешни стъпки, които водят към циганизацията на държавата. На първо място е увеличаването на детските надбавки на калпак, на глава и без никакви критерии. Необходимо да има критерии като образование на родителите, за да не се създават деца в риск.

Калоян Паргов, общински съветник БСП: Законът трябва да важи за всички

Един от големите проблеми на София са ромските гета, в които има маса незаконни постройки. Там проблем има и с услугите, предоставяни от „Топлофикация” и „Софийска вода”. Гражданите на София са доста разочаровани от това, че за едни граждани има едни правила, а за други те не се спазват. Този проблем обаче минава първо през изработване на подробни устройствени планове. Като представител на БСП в Столичния общински съвет ще работя за това да се осъществи необходимата комуникация по отношение на предложението за узаконяване на незаконните постройки. Не може под един знаменател да се слагат всички незаконни постройки, защото това означава, че например незаконната къща на язовир Искър, трябва да е равнопоставена с ромската къща в гетото.

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив