Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 25, 2012

Централните градски части на София водят в класацията на най-предпочитаните райони за покупка на жилище в столицата. 11.5% от търсенето на апартаменти през тази година е насочено към центъра на града. Кв. Банишора и кв. Борово допълват челната тройка съответно с 10% и 6%.

 Най-търсени са апартаментите между 80 и 120 кв.м като близо 46% от купувачите са се ориентирали към тях. По-малките апартаменти между 50 и 80 кв.м. формират другата голяма част от търсенето с почти 31% дял. Статистиката показва, че най-малко интерес има към маломерни апартаменти с площ под 50 кв.м.

Данните за реализираните продажби през периода от своя страна показват, че най-много сделки са сключени с имоти между 50 и 80 кв.м. Те представляват 40% от всички продажби, следвани от по-големите апартаменти между 80 и 120 кв.м., с дял 28% съответно. Малките апартаменти под 50 кв.м. са най-рядко предмет на сделка и представляват малко под 12% от реализираните от компанията продажби.

„Данните разкриват, че купувачите започват своето търсене с намерението да закупят по-голям имот, но за да се стигне до сделка се налага в много случаи да преразгледат своите приоритети и желания и реално продажбите на по-малки апартаменти преобладават”.

Най-голяма част от хората, които търсят жилище под наем тази година предпочитат кв. Дървеница. В класацията следват още кв. Оборище и кв. Дианабад със съответно 9% и 7%.

За разлика от купувачите, наемателите търсят по-малки апартаменти, като 68% се интересуват от жилища с площ между 50 и 80 кв.м., 19% имат нужда от по-голям апартамент между 80 и 120 кв.м. и едва 10% от боксониера или гарсониера с площ под 50 кв.м. От реално сключените сделки 60% са за апартаменти с площ между 50 и 80 кв.м.

 

www.profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив