Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 27, 2014

След като през първото и второто тримесечие цените на жилищата в страната отбелязаха ръстове, през третото тримесечие отново се връщат на негативна територия, макар и изменението да е минимално – 0,1% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт.

 

На годишна база обаче цените се увеличават средно с 0,4%, отчита статистиката. Ускорението на годишния ръст на цените на жилищата спрямо предходното тримесечие е минимално – с 0,1 процентни пункта. През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2,5%, в Перник - с 2,4%, и в Разград - с 1,9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868,77 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 485,67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 378,33 лв./кв. м, и Бургас - 1 145,33 лв./кв. метър.

За трето поредно тримесечие цените на жилищата отчитат годишен реален ръст (с отчитане на инфлацията), изчисляват от консултантската компания Bulgarian Properties. Повишението достига 1,6%. Според компанията данните оправдават прогнозите й от края на миналата година за приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от развитието му. От компанията очакват през тази година да бъде постигнат реален ръст на цените в размер на около 2% за страната и 4% за София.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.


 

Източник: imoti.net, по материали на:  Investor.bg


 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив