Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 27, 2014

След като през първото и второто тримесечие цените на жилищата в страната отбелязаха ръстове, през третото тримесечие отново се връщат на негативна територия, макар и изменението да е минимално – 0,1% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт.

 

На годишна база обаче цените се увеличават средно с 0,4%, отчита статистиката. Ускорението на годишния ръст на цените на жилищата спрямо предходното тримесечие е минимално – с 0,1 процентни пункта. През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2,5%, в Перник - с 2,4%, и в Разград - с 1,9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868,77 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 485,67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 378,33 лв./кв. м, и Бургас - 1 145,33 лв./кв. метър.

За трето поредно тримесечие цените на жилищата отчитат годишен реален ръст (с отчитане на инфлацията), изчисляват от консултантската компания Bulgarian Properties. Повишението достига 1,6%. Според компанията данните оправдават прогнозите й от края на миналата година за приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от развитието му. От компанията очакват през тази година да бъде постигнат реален ръст на цените в размер на около 2% за страната и 4% за София.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.


 

Източник: imoti.net, по материали на:  Investor.bg


 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив