Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 6, 2012

Цените на имотите ще продължат да се колебаят и в следващите месеци, но в много по-тесни граници, прогнозират експертите. Те очакват движението да е от -5 до +3% в зависимост от населеното място, вида и характеристиките на имота. До края на годината цените на жилищата в София ще запазят сегашните си нива с минимални изменения в рамките на 2-3%, прогнозира Младен Митов, мениджър "Пазарни проучвания" в "Явлена".


Той забелязва следната тенденция - разширяване на ценовите диапазони в различните квартали, което се обяснява с нарастващия обем на предлагани имоти и тяхното различно състояние и специфични характеристики. Увеличават се например предложенията за напълно оборудвани и обзаведени жилища. Пазарът ще се запази относително стабилен, като колебанията в цените и наемите отново ще са в размер до -5% до +2%, очакват и брокерите на "Форос".

Нивата вече показват стабилизиране. От данните на НСИ става ясно, че през второто тримесечие на годината спрямо първото има макар и минимален ръст от 0,17%. В София спадът се е забавил и за посочения период е едва 0,54%. Темпът на понижение е спаднал и във Варна и Бургас, където нивата са паднали съответно с 0,69 и 0,66%. Във втория по големина град у нас - Пловдив, обаче е имало поскъпване с 2,66 на сто за тримесечие. Това е един от градовете с най-голям ръст. Другите са Търговище (3,52%), Разград (3,41%), Велико Търново (3,11%).

В 14 от общо 28 областни града е имало повишение на цените в границите между 0,05 и 3,52 на сто. Въпреки това обаче броят на сделките е намалял с около 12% за първите шест месеца на годината. Спадат и покупките с ипотека. (Подробности виж в таблицата.) Възможно е обаче наесен да станем свидетели на раздвижване на пазара. Това се забелязва обикновено след летните отпуски. Очаква се хора, които дълго са отлагали покупка, да пристъпват към реализиране. Прогнозите са, че и банките ще продължат с промоциите по ипотечни кредити.

Източник: 24 часа

 

Как мислите, че ще вървят цените в бъдеще? Включете се в дискусията на Ceb.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив