Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Мар 7, 2013

Офертната цена по принцип се определя от собственика на имота при пускането на обява, обяснява брокер Маргарита Генкова. Реалните сделки обаче стават на цената, която купувачът плаща. А тя обикновено е по-ниска.

По думите на експерта много рядко се случва да се продаде имот на цената, на която е обявен първоначално. Обикновено това става, когато локацията е добра, жилището има добри параметри, когато става дума за луксозен имот и купувачът търси точно такъв.

Клиентите имат готовност за малко по-висока цена, а продавачитеза малко по-ниска цена. Това е мнението на консултант Емил Кундев. Премията на брокера е също част от цената. Тя се определя не от кризата, а от конкретната сделка. Няма две еднакви сделки, категоричен е специалистът.

Нищо не е толкова важно в бизнеса, колкото спешното действие. В случай, че цената е по-ниска от планувания бюджет или от очакваната стойностима сделка. Това се случва само при сериозни намерения от страна на клиента.

Цената на имотните сделки определя Негово Величество Пазарът, категоричен е брокер Росен Карагьозов. Според него допълнителни бонуси за брокерите в условия на криза не са необходими. Дори напротиввъв времена на криза професионалистите в имотния бранш просто работят повече и съответно сделките са повече, а от там и възнагражденията.

За брокерите е особено важно последващото мнение на клиента, както и имиджът, който поддържат и налагат. За клиентите пък най-важно е сделката да е чиста и перфектна, безскрити мини, защото прекалените ниски цени, понякога излизатсолено.

Кризата на пазара направи преговорите за цената на един имот по-трудни, споделя друг брокер. Тук е задачата на посредника да разясни убедително и аргументирано на едната и другата страна истинската стойност на имота и да подпомогне осъществяването на сделката по един добър за двете страни начин. Клиентите се интересуват повече от качеството на сделката, смята експертът. Цената така или иначе я постигнат по време на преговорите.

И двете страни участват с еднаква тежест в определянето на цената, твърди брокер Емилиян Кърчев. Всеки има своите мотиви за участието си в сделката. Първоначално продавачът дадена цена. Тя е продиктувана от негови лични съображения. Ако обстоятелствата не го притискат, е едно, но ако има нещо, което да определя поведението му, нещата са съвсем други.

Кризата е само в главите ни, вярва специалистът. А от там идват всички останали проблеми. Ако брокерите работят качествено, ще получат адекватно заплащане за труда си. Клиентите обаче всячески се опитват да заобиколят брокера и да не му платят комисионна. Повечето хора смятат, че това са грешно дадени пари. Клиентите все още не оценяват достатъчно добре труда на професионалистите.

В момента има разлика в заплащането на комисионни в страната като цяло и в курортните комплекси, допълва Кърчев. Докато в страната е около 2-3%, в зимните курорти и по морето процентът се движи между 10-15% с малки изключения. В чужбина това практика и комисионната задължително е при продавача. България, както обикновено, е изключение.

Качеството на сделката е най важно и за двете страни. Добре направената сделка обаче изисква професионална намеса. В никакъв случай не трябва да се бърза, предупреждава експертът. Цената трябва да е договорена по взаимно съгласие и всички да са доволни. В противен случай сделка няма.

Цените на имотите се определят както от продавачите, така и от купувачите, но основна роля в определянето на цената играе пазарът, убеден е брокер Владимир Владимиров. Той допълва, че с цената и бързината човек може и да направи компромис (до някакви граници), когато говорим за сделки с недвижими имоти, но с качеството на услугата никога.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив