Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Яну 26, 2012

Исторически рекорд на цената на бензина. Най-масовият А-95 достигна исторически максимум за България. 2,52 лева струва един литър на колонките днес. Това бие досегашния рекорд от 2,44 лв. през 2008-а.

Една стотинка от достигане на рекорда през 2008-а дели и дизеловото гориво. В момента цената му е 2,66 лв., съобщава Би Ти Ви.

За момента няма никакви индикации цените да тръгнат надолу. Причините са няколко - по-високият акциз на горивата от началото на годината, военната криза в Иран, която заплашва да се превърне в петролна, както и намаленото потребление на горива в световен мащаб.

И всичко това в цифри, за нас потребителите изглежда така: 50 процента скок на цените на колонките в последните три години.

Докато през 2008-а цената на петрола е била около рекордите за света - близо 145 долара, то днес цените на едро са с 35 долара надолу. Но на колонките това не личи. Според търговците, преработката вече е по-скъпа, а анализаторите смятат, че кризата в Европа и поевтиняването на еврото, спрямо долара тегли крайните цени нагоре.

Анализаторите смятат, че дори и при благоприятен развой, цените ще останат високи, защото и търсенето ще се увеличи. Единственият изход за България е да иска от Брюксел по-ниски акцизи, като за по-бедна страна.

„За страни, като Дания, Холандия със средни заплати от 2-3 хиляди евро, едно евро данък върху бензина не е нищо, но за Българи 50 цента, или едно евро данък е много по-тежко, именно заради по-ниските доходи. Това са различни светове, в които е наложена една и съща ставка”, коментира анализаторът Георги Ангелов.

По данни на петролния бранш потреблението на горива у нас през миналата година е намаляло с между 8 и 10%. Колебанията около цените на петрола все още са големи и нищо чудно още тези дни да отчетем и нов рекорд на цената на дизела.

 

news.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив