Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 9, 2013

Гарсониерите, разположени в периферните комплекси на Варна и Бургас, за последната година са поевтинели с около 5 на сто. Това сочат данните на сайтовете за имоти. Спадът на цените идва въпреки съживяването в търсенето на евтини едностайни, намиращи се в квартали по-далеч от центъра на големите градове.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ при панелните едностайни винаги пазарът е бил раздвижен. Причината е, че хората, които не искат да направят компромис с мястото, са готови да го направят за типа на сградата казва брокерът. „Търсенето за този тип жилища продължава и за това, защото се купуват реални квадратури. Най-предпочитани остават най-евтините апартаменти. Избягват се имоти на първи или последен етаж. Дори цената да е ниска, много от купувачите не искат ида чуят за подобни апартаменти”, уточнява Пандов.

„Принципно панелните жилища и най-вече гарсониерите са на прилична цена и дори банките отпускат ипотеки за част от цената им при сделката”, смята Даниела Грозева  от „Веда корект”. „Този вид имоти, освен че предлагат реална квадратура, при тях има възможност и за преустройства и усвояване на немалките площи на балконите. Предпочитат ги хората с по-малко пари.

Определено винаги има търсене за панелки.

В София най-предпочитани са тези в двете части на жк „Овча купел”, защото са строени последни и са сравнително най-нови. Комплексът „Люлин” е търсен заради добрите комуникации, предлагани от метрото”, допълва Грозева.

От по-големите областни центрове в страната най-голямо поевтиняване от около една десета при панелните гарсониери има в Плевен и Русе, сочи още статистиката. Най-евтиното едностайно жилище в крайдунавския град се продава за 11 900 евро, а в Плевен - за 11 000 евро. В Бургас най-малко пари за панелен едностаен - 17 000 евро, се искат за имот в „Меден рудник”. Най-скъпо – за 42 000 евро, се оферира жилище в кв. „Изгрев”. Предложението е най-високото в сегмента за провинцията.

Във Варна минималната цена за жилище от същия тип е 13 500 евро и е за имот на последен етаж в кв. „Вл. Варненчик”, максималната е 40 000 евро. В Пловдив цените в сегмента варират от 11 000 до 28 000 евро. Най-високата е за жилище от 48 кв.м в кв. „Въстанически”, а най-ниската за имот в кв. „Изгрев”. В провинцията лидер по предлагане на панелни гарсониери с 250 оферти е Варна, а след нея се нарежда Пловдив - с 230. По стотина са предложенията в Плевен и Русе.

 

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив