Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 9, 2013

Гарсониерите, разположени в периферните комплекси на Варна и Бургас, за последната година са поевтинели с около 5 на сто. Това сочат данните на сайтовете за имоти. Спадът на цените идва въпреки съживяването в търсенето на евтини едностайни, намиращи се в квартали по-далеч от центъра на големите градове.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ при панелните едностайни винаги пазарът е бил раздвижен. Причината е, че хората, които не искат да направят компромис с мястото, са готови да го направят за типа на сградата казва брокерът. „Търсенето за този тип жилища продължава и за това, защото се купуват реални квадратури. Най-предпочитани остават най-евтините апартаменти. Избягват се имоти на първи или последен етаж. Дори цената да е ниска, много от купувачите не искат ида чуят за подобни апартаменти”, уточнява Пандов.

„Принципно панелните жилища и най-вече гарсониерите са на прилична цена и дори банките отпускат ипотеки за част от цената им при сделката”, смята Даниела Грозева  от „Веда корект”. „Този вид имоти, освен че предлагат реална квадратура, при тях има възможност и за преустройства и усвояване на немалките площи на балконите. Предпочитат ги хората с по-малко пари.

Определено винаги има търсене за панелки.

В София най-предпочитани са тези в двете части на жк „Овча купел”, защото са строени последни и са сравнително най-нови. Комплексът „Люлин” е търсен заради добрите комуникации, предлагани от метрото”, допълва Грозева.

От по-големите областни центрове в страната най-голямо поевтиняване от около една десета при панелните гарсониери има в Плевен и Русе, сочи още статистиката. Най-евтиното едностайно жилище в крайдунавския град се продава за 11 900 евро, а в Плевен - за 11 000 евро. В Бургас най-малко пари за панелен едностаен - 17 000 евро, се искат за имот в „Меден рудник”. Най-скъпо – за 42 000 евро, се оферира жилище в кв. „Изгрев”. Предложението е най-високото в сегмента за провинцията.

Във Варна минималната цена за жилище от същия тип е 13 500 евро и е за имот на последен етаж в кв. „Вл. Варненчик”, максималната е 40 000 евро. В Пловдив цените в сегмента варират от 11 000 до 28 000 евро. Най-високата е за жилище от 48 кв.м в кв. „Въстанически”, а най-ниската за имот в кв. „Изгрев”. В провинцията лидер по предлагане на панелни гарсониери с 250 оферти е Варна, а след нея се нарежда Пловдив - с 230. По стотина са предложенията в Плевен и Русе.

 

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив