Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 4, 2012

Кризата от 2008г. доведе до коренна промяна в динамиката на пазара на имоти у нас и въпреки частичното раздвижване, което настъпи впоследствие, някои сегменти все още не са излезли от периода на застой. Най-забележим е спадът на сегмента на ваканционните имоти, който достигна балонизирани мащаби, подкрепен от спекулативно търсене от страна на британски и ирландски купувачи, много от които купуваха „на едро“ по телефона без дори да видят имотите си. Всъщност някои така и не ги видяха, тъй като кризата застави много предприемачи да замразят проектите си и част от тях може никога да не бъдат довършени. Поне не в първоначално планирания вид.


Руските купувачи отчасти спомогнаха да бъде смекчен този крах, като компенсираха оттеглянето на британците, но при все това кризата нанесе назаличими белези на пазара. Онези продавачи, които останаха на пазара, бяха принудени да се примирят със значителен запас от непродадени жилища или да направят важни компромиси с цена и начин на работа. Пример за това дават директорите на инвестиционния фонд Black Sea Property Fund Limited, който има няколко проекта за жилищни сгради по Черноморието, в Боровец и Пампорово. След редица оперативни и юридически затруднения и някои още по-„жалки“ изводи от дейността си у нас, фондът остана с десетки непродадени апартаменти в портфолиото си.

В края на миналата година от фонда обявиха, че смятат да връщат капитал на инвеститорите. За целта компанията планираше продажбата на активи със значителни отстъпки. Във финансовия отчет за 2011 г. председателят на фонда Джон Чапман казва, че пазарът у нас е все още затруднен от рецесията и ситуацията едва ли ще се подобри преди значително подобрение в Западна Европа. Въпреки това компанията продължава да продава апартаменти, макар и с темпове, които дори бегло не напомнят на оптимизма и фойерверките преди кризата. От компанията обявяват, че са започнали продажбата на единиците във ваканционния комплекс Nikea Park в Златни пясъци. Фондът е продал девет от апартаментите и сега остава да продаде още 74. За целта фондът е трябвало да понижи цените средно с 20% и да увеличи брокерската комисионна.

Портфейлни неволи

Фондът продава и жилищата в своя проект в Обзор – основно на руския пазар. По този проект компанията е наела руското представителство на консултантската компания Knight Frank. Последната обаче е имала слаб успех в продажбата миналата година, като е успяла да сключи сделка за пет апартамента, казва Чапман. Общо 38 жилища в комплекса остават непродадени.

В края на годината компанията реши да понижи цените на оставащите апартаменти с до 29%. След понижението обаче все още не е продаден нито един апартамент. Единственият проект на компанията извън ваканционния сегмент представлява парцел от близо 25 хил. кв. м в София, който има разрешително за строеж на жилищни имоти. Компанията е сключила споразумение с консултантска компания за продажбата на проекта.

Наред с това компанията иска да продаде и други два парцела в портфолиото си – този в Боровец и терен в Бяла. Въпреки усилията на фонда обаче, предвид настоящата пазарна и икономическа конюнктура, „не е реалистично да очакваме приемливи оферти за който и да било от активите“, смята председателят.

В тази връзка той посочва, че реализацията на плановете на компанията за продажба на нейното портфолио в момента е непрактична. Затова управлението смята да предложи на акционерите да гласуват продължение на живота на фонда с две години. Ако такова решение обаче не бъде прието, може да се прибегне до принудителна ликвидация, която обаче би довела до значителна загуба на стойност на активите на компанията.

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив