Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 19, 2013

Българските инвеститори са доминирали пазара на имоти през последните две години, а високият клас хотели са най-предпочитания тип активи, показват данните на Forton, партньор за България и Македония на глобалната фирма за имоти Cushman&Wakefield.

"Българските купувачи са привлечени от възможността да направят изгодни сделки, като се възползват от предимства като: познаване на пазара, на основните играчи на него и добрите си взаимотношения с банките, благодарение на което си осигуряват финансиране", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Инвестиционните сделки с недвижими имоти в България са възлезли на обща стойност 54.2 млн. евро в периода януари-август 2013 г. Обемът им вече е с 26% над този за цялата 2012 и с 49% повече от същия период на 2012 г., показват данните на консултантската компания. През миналата година Хотелите Radisson Blu и през настоящата Hilton са най-значителните активи, чиито собственици са се сменили през 2012 и 2013 г. до момента.

Съществената разлика в сравнение с предходната година е продажбата на „Панорама мол" (новото име на „Мол Плевен"), едновременно първата сделка с търговски център от 2011 г. до момента и първата успешна публична продан на актив с подобно качество. Предстои молът да бъде завършен и да отвори врати в началото на 2014 г. с ексклузивното съдействие на Forton.

„Наблюдавахме съществени сделки с хотели. Знаем, че и други са обект на преговори. Имаме и примери за единични търговски центрове, които стоят добре на пазара, но приходите трудно покриват задълженията им. Наличието на тези два типа проекти е предпоставка да продължат досегашните тенденции при инвестициите - придобиване на подбрани имоти, които имат качествата да се превърнат във водещи, или такива които изпитват недостиг от капитал или имат нужда от средства за разширение или довършване", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Пазарният дял на българските купувачи на инвестиционния пазар е останал висок, макар че намалява на 56% в периода януари - август 2013 г. от 75% през 2012 г. - подобни колебания са в рамките на нормалното предвид ограничения брой сделки.
„Чуждестранните инвеститори, които преобладаваха до края на 2008 г., купуваха на пикови цени, и то не само в България. Когато приходите от имотите и съответно цените им намаляха вследствие на икономическата рецесия в почти всички европейски страни, те трябваше да ограничат дейността си в Югоизточна Европа. Част от тях решиха да излязат от България, а интересът на останалите се насочи към по-големите и ликвидни пазари", казва Михаела Лашова. „От друга страна, българските инвеститори са тези, които познават добре средата за бизнес и имат необходимия опит да управляват рисковете, а и които се възползват от по-ниските цени и купуват."

Хотелският сектор е заел най-високия дял в общия обем на пазара на инвестиционни имоти за последните 11 години, за които Forton разполага със сравними данни. „Все пак следва да имаме предвид, че пазарът е силно ограничен, че сделките са единици и че всяка по-голяма транзакция значително променя цялостната картина", казва Михаела Лашова.

„Хотелите от висок клас в София са малко, а сравнително нови, наскоро обновени и добре работещи почти няма. Те излизат на пазара изключително рядко, което обяснява силния интерес на инвеститорите", допълва изпълнителният директор на Forton.
Според Михаела Лашова има три общи причини за продажба на инвестиционни имоти.

„Някои от собствениците са мотивирани от това, че не могат да постигнат достатъчно високи норми на печалба. За други съответните активи вече не са в инвестиционната им стратегия. В голяма част от случаите текущите приходи не са достатъчно за обслужването на заемите, с които са финансирани инвестициите по време на бума", казва тя.

Очакваното ускорение на икономическия растеж през 2014 г. би бил факторът, който да продължи ръста на инвестициите в имоти и да върне чуждестранните инвеститори на българския пазар.

„За разлика от бума на сделките и цените в периода 2006-2008 г., сега България може да им предложи достатъчен избор от качествени активи, отдадени под наем на разумни нива и мащаб, така че да инвестират успешно. Сред определените от нас като топ 10 офис сгради пет вече имат съвсем несъществен дял незаети площи и сравнително скоро сключени договори на актуалните и съответно устойчиви наемни нива. Преди пет години чуждите инвеститори купуваха само обещания, че това ще се случи, при това при очаквания за значително по-високи наеми, и съответно плащаха много по-високи цени."

Чуждите инвеститори биха били привлечени отново към България от едни от най-атрактивните нива на доходност от инвестиции в първокласни имоти в Централна и Източна Европа по данни на Cushman & Wakefield към второто тримесечие на годината. За отдадени под наем офис площи в София очакваното ниво е 9,5% срещу 6.25% за аналогични обекти в Прага или Варшава и 8,5% в Букурещ.

„Възстановяването на европейската и българската икономики ще насърчи инвеститорите отново да поемат риск в търсене на по-висока възвръщаемост. Това е основание да се надяваме да видим повече сделки през следващата година", казва Михаела Лашова.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив