Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 26, 2013

 

В сферата на иновациите България е последна по иновативност сред европейските държави. Данните идват от направения от Европейската комисия (ЕК) сравнителен анализ на иновациите в Съюза за 2013 г., класация на държавите-членки на ЕС.
 
Същевременно положението ни се влошава спрямо предходното проучване на Комисията. Тогава София е била на предпоследно място, а Латвия последна. Страната ни е под средното ниво за Съюза, като другите държави с недобро представяне от тази категория са Полша, Латвия и Румъния.
 
Освен това отбелязания от страната ни напредък за периода 2008 - 2013 г. един от най-ниските сред държавите от ЕС - в рамките на 0,6%. Тук средното ниво за ЕС е 1,6%, като Естония е абсолютният лидер - напредък в сферата на иновациите от 7,1%.
 
Иновативната разделена Европа
 
На фона на затрудненото икономическо положение в Европа, Старият континент остава разделен и в сферата на иновациите.
 
Постиженията в тази област в Европейския съюз се подобряват от година на година въпреки икономическата криза, но разликата в нивото на отделните страни в тази област се увеличава, отбелязват от ЕК.
 
Докато в най-развитите в иновативно отношение държави резултатите са се подобрили, в други не е бил постигнат напредък. Общата класация в рамките на Съюза остава относително стабилна – Швеция е начело, следвана от Германия, Дания и Финландия.
 
Същевременно Естония, Литва и Латвия отбелязват най-голям напредък в сравнение с миналата година. На фона на икономическите проблеми на Кипър и Гърция, двете страни отбелязват спад на иновативната дейност.
 
Двигатели на развитието на иновациите в ЕС са малките и средните предприятия и въвеждането на иновациите на пазара, заедно с отличните научноизследователски системи. Въпреки това спадът в бизнес инвестициите и инвестициите на рисков капитал през периода 2008—2012 г. е оказал отрицателно въздействие върху резултатите в областта на иновациите, показва анализа на ЕК.
 
"Резултатите от тазгодишното проучване показват, че икономическата криза е повлияла негативно върху иновационната дейност в някои части на Европа. Инвестициите в иновации са от решаващо значение, ако искаме да запазим конкурентоспособността на Съюза в световен мащаб и да възстановим растежа в Европа. Трябва да насърчаваме предприемачеството, тъй като МСП са основната движеща сила за иновациите", заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.
 
"Иновациите сега трябва да бъдат в центъра на всички политически програми на държавите членки. От последния доклад за състоянието на Съюза за иновации, също публикуван днес, става ясно, че през 2012 г. сме постигнали напредък в някои важни сфери, като например единния патент и въвеждането на нови правила за фондовете за рисков капитал, но е необходимо да постигнем повече, за да избегнем разделението в Европа по отношение на иновациите", каза от своя страна европейският комисар по въпросите  на изследователската дейност, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин.
 
Според Българската стопанска камара (БСК) повече инвестиции за образование, наука и иновации и по-малко държава в икономиката са ключовите предпоставки за повишаване на конкурентоспособността на България. По данни на Камарата процентът на усвояване на средствата за иновации, предвидени в Оперативна програма „Конкурентоспособност“ е 3,7%.
 
 
Източник: www.financebg.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив