Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Мар 18, 2013

През 2010 година Zaha Hadid Architects, британската архитектурна фирма, създадена от световно известният архитект Заха Хадид, спечели международен конкурс за изготвяне на проекта „Čulenova“ или „Culenova New City Centre“, който представлява комплекс от кули в центъра на Братислава. Този проект на Хадид се очаква да преобрази до неузнаваемост самоличността на словашката столица.

„Проекта на Заха Хадид е най-всеобхватното и убедително решение на задачата и отговаря на всички зададени критерии“, казва Stefan Slachta, главният архитект на Братислава и председател на журито на конкурса. „Нещо повече, това е проект, който ще донесе на Братислава световно известно име и ще я изведе на страниците на световната архитектурна преса.
 
Но въпреки ласкавото изказване на нейният колега, гл. архитект на Братислава и световна й популярност, Заха Хадид - една от най-добрите жени архитекти и първата жена отличена с наградата Pritzker – наскоро заяви, коментирайки изследване посветено на дискриминация срещу жените архитекти, че дискриминацията срещу жените е разпространена в индустрията и самата тя изпитва трудности. Но оказва се не и в Братислава…
 
През 2008 година, инвеститорът на Culenova New City Centre - Penta Investments, придобива парцела, върху който ще се издига Čulenova. Това е бивша индустриална зона разположена в близост до историческия център на града. Интересното е, че върху част от имота се намира защитената историческа сграда - извадена от експлоатация ТЕЦ централа, проектирана от Dušan Jurkovič, известен словашки архитект, основател на словашката модерна архитектура. Сградата ще бъде реконструирана и да бъдат използвани като Галерията за модерно изкуство.
 
Целта на Penta Investments е да се създаде част от „нов градски център" с висококачествени градски пространства и архитектура, които ще настаняват повече от 120 000 кв. метра офиси, жилища, търговски площи и културни съоръжения.
 
Culenova New City Centre ще бъде със смесено предназначение и ще включва седем сгради и площад в източната част на словашката столица. Плановете на проекта представляват мрежа от кръгли и елипсовидни здания, с пътища лъкатушещи между жилищни и търговски сгради, както и зелени площи с пейки, беседки, басейн и катерушки.
 
Двете най-високи кули – по 150 метра всяка - са овални, а петте по-малки са с кръгла форма. Малко над половината от пространството ще бъде предназначено за жилища, а останалото ще бъдат предимно офиси. Най-малка част ще бъде отделена за културен център и магазини.
 
Дизайнът на Zaha Hadid Architects се основава на динамиката, която организира новият център на града около градиент от кръгли и елипсовидни модели. Главното пространство на комплекса изпъква от основната матрица в поредица от големи серпентини кули и междинното ниво с наподобяващи павилион структури, свързващи близкия площад с изведената от експлоатация централа.
 
За да предостави публични пространства от най-високо качество, идеята на архитектите е комплекса да помещава освен жилищни и офис площи, шопинг зона, добре поддържани паркове, културен център, музей, зали за конференции и дори банкетни зали.
 
Подземният паркинг ще включва и сутеренния етаж. Той ще бъде достъпен през издигнати входове разположени около периметъра на сградата. Подземният паркинг ще бъде покрит от едноетажна модулна платформа, която е перфорирана на стратегически места, за да прониква свободно дневна светлина във вътрешните пространства.
 
Платформата е с различна височина според програмните точки на интереси - точки за достъп до паркинга на долните нива и достъп до офис и жилищните кули нагоре. В други стратегически зони, платформата се понижава, за да се слее със заобикалящото градско ниво и да се свърже с новите градски паркове и площади.
 
Penta Investments все още не е обявили нито кога ще започне строителството, нито на колко се равнява очакваната инвестиция. По-ранни доклади посочват, че строителството ще започне през тази година, комплекса ще бъде завършен 2018 г., а възложителят ще инвестира около 300 милиона долара.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив