Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 18, 2014

Бум на ипотечните кредити се заражда на родния банков пазар, информира на пресконференция във вторник една от водещите банки в България, предаде news.bg.

При проведена анкета относно този тип заеми 36% от запитаните българи са признали, че вече ползват ипотечен кредит, а 42 на сто от участниците в проучването са заявили, че имат намерение до една година за изтеглят такъв тип заем.

Най-много желаещи за теглене на заем с цел закупуване на жилище има в големите градове - София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. Основният извод от направеното проучване обаче показва, че дори хората с такъв кредит нямат голямо познание за самите критерии и условия, по които са взели заем.

Близо 46 на сто от запитаните българи не знаят как точно се оформя тяхната лихва, като 44% си мислят, че лихвените им проценти са строго фиксирани за целия срок на договора.

Експертите припомнят, че тази представа чувствително се разминава с действителността.
Въпреки това повечето от българите, които имат намерение тепърва да се сдобият с ипотека, искат да имат плаващ лихвен процент до изплащането на кредита.

Потребителите се интересуват много и от крайната сума, която ще върнат на банката. Все още се запазва тенденцията ипотечен кредит да се тегли за период между 15 и 30 години, а предпочитаната валута си остава еврото.

Според инициаторите на проучването приетите наскоро промени в Закона за потребителския кредит, които разбудиха страстите в сектора и недоволството на частните финансови институции, няма по никакъв начин да засегнат около 1/3 от участниците в анкетата, които вече ползват жилищен кредит. Голяма част от тях пък нямат планове да рефинансират задълженията си, защото са лишени от финансова възможност.


Източник: Money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив