Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 27, 2012

Малко хора са добре запознати със спецификата на брокерската професия. Интересът на обикновения човек се провокира най-вече, когато продава или купува имот, както и когато има проблем с наем и наследство.

Факт е обаче, че тази професия все повече ще се практикува в бъдеще. Експертите в областта споделят личните си впечатления и познания от работата. Повечето от тях се въздържат да дават точни определения за професията си, но все пак очертават някои от основните й характеристики.

Брокер Маргарита Генкова обяснява, че няма къде да се прочетат фиксирани правила, защото такива все още липсват. Тя уточнява, че има брокери с дипломи и такива, които нямат сертификат.

Но едното или другото не е гаранция колко ще са добри професионалисти ще бъдат. Както във всеки друг бранш, и тук зависи от самия човек, допълва Генкова.

От своя страна брокер Кристина Найденова коментира, че съществува Европейски стандарт за услугите, предлагани от брокерите на имоти. Прилагането му не е задължително в България, тъй като все пак е само стандарт, а не закон. Този стандарт дори може да се закупи от Агенцията по стандартизация.

Найденова подчертава, че е важно договорът между брокера и клиента да се спазва коректно и от двете страни, след като се подпише. Експертът твърди още, че въпреки подписването на договора, е възможно в бъдеще да се случат непредвидени ситуации.

Другото, което според специалиста предизвиква хаос на пазара на имоти, са разликите в начина на работа на всяка една агенция и брокер. В заключение Найденова потвърждава, че е необходим закон, който да регулира дейността.

Може би най-ясно обяснение за дейността на брокера дава Димитър Велков. Като експерт в тази сфера той коментира, че брокерът най-напред трябва да обясни на клиента си с какво може да му бъде полезен и какъв алгоритъм ще се следва в процеса на работа. Всичко това се фиксира в договора за посредничество.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив