Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 11, 2013

Само 27 % от всички заети у нас са нископлатени, показва изследване на КНСБ, проведено сред 2006 лица на пълно работно време. Техният нетен месечен доход е 352 лева. Около две трети от тези хора са били безработни поне веднъж в живота си. Според синдиката нископлатен служител е този, който получава под 67% от нивото на средната нетна работна заплата.

Според данните на синдиката  за 2012 г. нетният размер на средното възнаграждение е 525 лв. Така хората които получават под 352 лв. месечно, се определят за нископлатени служители.

"Като цяло профилът е жена в предпенсионна възраст, със сравнително ниско образование. Работещи предимно в селското стопанство и  преработващата промишленост. Наети предимно в малки фирми и живеещи в отдалечени от административните центрове селища", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.  

Изследването показва, че работещите с по-малки заплати често се страхуват да не останат без препитание. Според проучването малко над 18 % смятат, че получават справедливо заплащане. 22 % пък не получават редовно възнаграждението си, също толкова остават и без заплащане на извънредния труд.

"Обикновено при нископлатените работници делът на основната работна заплата е близък до 100%  от общия им доход - почти няма бонуси, няма доплащания или ако има такива, те са по закон", добави Пламен Димитров.   
От синдиката съобщиха, че до седмици ще са готови с предложения за реформи в областта на заплащането в държавния и частния сектор.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив