Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 10, 2013

Достъпът до свеж капитал е основен проблем за бизнеса особено в днешните трудни финансови времена. Тегленето на кредит става все по-сложно и крие рискове, а и лихвите допълнително утежняват ситуацията. Тук на помощ идват бизнес ангелите, които имат опит, пари и са готови да инвестират. Разбира се, срещу определени условия. Бизнес ангелите са инвеститори, които влагат средства в чужд бизнес срещу дял от него. А понякога намесата им се оказва наистина жизненоважна.

Когато Жан-Кристоф Менц е на 26 години, отива в банката и тегли 170 хил. евро заем, за да започне компания за готварски класове във френския град Лион. Получава кредита без проблем. Това обаче се случва през 2006 г. – преди финансовата криза. Днес това не е възможно. На фона на текущата икономическа ситуация банките не са толкова благосклонни към отпускането на кредит за неопитни предприемачи.

Във времето, когато стартира бизнеса си, младият французин е наистина неопитен, разказва историята му BBC. Току-що е завършил университет, поработил е малко в известна френска компания за производство на млечни продукти и е видял, че има разлика между реалния бизнес и това, което се учи в икономическите дисциплини във висшите училища. Това, което го развлича, са вечерите с приятелите му. Тъй като не могат да готвят, те редовно посещават френските ресторанти. Точно така се ражда и идеята му – да създаде училище за непрофесионални готвачи, в което да научава младите хора как да си приготвят вечеря. Той обаче не се цели към сложни гурме ястия, а към по-обикновени гозби, които се приготвят бързо и лесно- важни условия в днешния забързан свят. Така отваря врати центъра му „Cook & Go”. За две години Жан-Кристоф жъне голям успех. Естествено се замисля за разширяване на бизнеса.

Следващата цел е Париж. Уви, кризата вече е факт. Макар да не удря директно неговия бизнес, тъй като курсовете му се явяват алтернатива на скъпите вечери в ресторантите, а хората търсят как да спестяват от това, достъпът до финансиране вече е труден. Затова вместо да отиде в банката Жан-Кристоф се обръща към бизнес ангели. Благодарение на тях той набира 350 хил. евро, с които през 2009 г. вече е собственик на два центъра за готварски курсове във френската столица. През 2010 г. ангелите му помагат с още 800 хил. евро и вече има верига в редица градове в родината си. През 2012 г. и след още 800 хил. евро от ангелите „Cook & Go” вече работи и в Ню Йорк.

"Бизнес ангелите инвестират в човек, на когото имат доверие. Затова те се интересуват в подробности от проекта и се опитват добре да го разберат", казва французинът.

Бизнес ангелите във Франция се радват и на данъчни облекчения. При влагане на средства до 50 хил. евро, инвеститорите можеха да си намалят данъците с 75% преди 2012 г. От миналата година облекчението е 50 на сто.


Източник: www.ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив