Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 10, 2014

Предстои ви покупка на имот, който е ипотекиран от настоящия си собственик? В такъв случай е нормално да искате да се сдобиете с информация за размера на ипотеката и да получите някаква гаранция, че след покупката всички тежести ще паднат от имота. Специалистите обясняват дали имате право и откъде да изискате информация за имота.

Търсената информация можете да получите чрез извършване на справка от Имотен регистър към Агенция по вписванията, или така наречената „справка за тежести на недвижим имот“, посочва консултант Таня Китик. От тази справка ще е видно дали интересуващият ви имот е обременен с вещни тежести (ипотеки, възбрани, искови молби).

Въпросната справка е достъпна за всички трети лица, тъй като книгите за вписване са публични. Тя може да бъде получена в устен или в писмен вид. Според Китик с тази услуга би следвало да се ангажира брокерът на купувача.

В случай на обявяване на имота на търг от съдия-изпълнител, можете да го вземете чист, без тежести, и най-важното – без скрити тежести, твърди брокер Емилиян Кърчев. Скритите тежести обикновено се активират на по-късен етап, предупреждава експертът и допълва, че в практиката е пълно с такива примери.

Според него дори да има възбрана, купувачът няма за какво да се притеснява. Мине ли имотът през търг, той го получава „чист“. Но за да сте по-спокойни, винаги работете с професионален брокер – той знае как да ви помогне да се предпазите от скритите тежести.

Може да подпишете „стоп капаро“, в което да сложите специални опции за разтрогване на сделката, ако в последствие нещо не ви хареса, разкрива Кърчев. Тогава със събраните „чувствителни данни“ ще можете да достигнете до желаната от вас пълна информация, за да вземете окончателното решение.

Това е само в случай, че знаете последователността на стъпките, всички места, които трябва да посетите, и таксите, които трябва да платите, подчертава брокерът. Той съветва купувачите, които преценят, че не познават материята достатъчно добре, да използват услугите на специалист, за да си спестят проблеми.

Един човек без опит лесно би се объркал и има опасност да вземе неправилно решение, защото може да бъде заблуден или да не получи точната информация, от която се нуждае. Но не само документите са достоверен източник на информация. Винаги трябва да се поставят контролни въпроси и да се следи поведението на отсрещната страна.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив