Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 3, 2017

Банкнота шедьовър – новите 5 паунда.

Както най-вероятно вече сте разбрали, от 13 Септември 2016г. банката на Англия пусна в обращение новата банкнота от 5 британски лири. В последните години често ставаме свидетели на нови емисии банкноти при част от основните валути, като например последната емисия 100-доларови банкноти или новите емисии на 5, 10 и 20 евро. Новата емисия при британския паунд обаче заслужава малко повече внимание. Защо? Защото Английската централна банка решава да поеме по един нов път по отношение на изгледа на своята валута. А с пускането на новите 5 паунда ние вече можем ясно да разгледаме какви промени ще настъпят и с какво ще се сблъскат всички „ползватели” на тази валута.

На първо място трябва да обърнем внимание на мащабната и безупречно подготвена информационна кампания, която провежда Банката на Англия за въпросната банкнота. Банкнотата вече има свой собствен уебсайт, който е изключително добре изготвен и изпълнен с множество впечатляващи ефекти. Освен това в канала на Английската централна банка в YouTube могат да бъдат намерени и информационни видеа за самата банкнота и за нейните основни характеристики. Тези видеа определено впечатляват със своето качество на изработка. Подобни видеа можем да наблюдаваме по-скоро в рекламните кампании на големи, световни компании, отколкото в информационна кампания. А сега нека разгледаме и самата банкнота.

Малко повече за банкнотата

Промяната, която ще настъпи в изгледа на британската лира, бих определил по-скоро като положителна. Причините за това са четири и се крият в промени при основните характеристики на банкнотата:

 1. Основна характеристика, върху която силно се набляга при новите 5 паунда, е това, че новата емисия ще допринесе за една по-чиста околна среда. Това е следствие от материала, от който са изработени новите банкноти. Те вече няма да бъдат печатани върху хартия, а ще бъде използван полимерен материал. Банкноти, изработени от такъв материал, на практика издържат до 2,5 пъти повече от хартиените, по-трудно се закъсват или повреждат. По-дългата издръжливост на тези банкноти ще спомогне за това да бъде спестена енергия от печатането на нови банкноти, които да подменят захабени или повредени такива. Какво представлява самият материал? На допир ще имаме същото усещане, каквото ни дават и банкноти като румънските леи, австралийските или канадските долари. Тук може би се крие и единственият недостатък на новата емисия. Полимерните банкноти често пъти се слепват една с друга. Те са хлъзгави и понякога при разплащане лесно може да бъде допусната грешка. Затова нашият съвет като професионалисти е да бъдете изключително внимателни, особено тези от вас, които до този момент не са се сблъсквали с банкноти, изработени от подобен материал.
 2. Втората основна характеристика, която Централната банка на Англия решава да подобри, това е сигурността. Ето и някои от основните елементи на сигурност, които са добавени:
 • Голям прозрачен прозорец с изображението на кралица Елизабет II и надпис „5£ BANK OF ENGLAND”. Около краищата на този прозорец има оцветена граница, която променя цвета си от лилаво към зелено при завъртане на банкнотата. В самия прозорец също е нарисуван и символът на британската лира /£/, който също така променя цвета си в тези цветове. Върху прозореца е напечатано и детайлно изображение на кулата на Елизабет От предната страна то изглежда златисто, докато отзад – сребристо.
 • В долната част на банкнотата е добавена холограмна лента, която променя написаното в нея при завъртане на банкнотата. Думите, които стоят в холограмната лента са “Five” и “Pound”.
 • В горната част на банкнотата е добавено изображение на короната за коронация, което изглежда триизмерно и при завъртане ще можете да видите около него цветовете от гамата на дъгата.
 • Под ултравиолетова светлина ще можете също така да видите светещ номинал на банкнотата.

Добавянето на толкова много елементи на сигурност при новата банкнота е странно решение, ако вземем предвид факта, че досегашните банкноти от този номинал на паунда са изключително рядко фалшифицирани. Въпреки това от Централната банка на Англия казват, че искат винаги да бъдат една крачка пред фалшификаторите, а добавените елементи на сигурност са нещото, което им дава тази възможност.

 1. Третата основна подобрена характеристика на банкнотата е нейната здравина. Това се дължи отново на материала, от който бива изработена. Полимерите са значително по-издръжливи от хартията. По този начин прегъването и мачкането на банкнотите няма да оказва такова влияние върху самата банкнота. Също така материалът ги прави по устойчиви на намокряне, замърсяване или скъсване.
 2. Новата банкнота ще е с 15% по-малка от предишната. Това може да бъде отбелязано като плюс, тъй като досегашните банкноти на британската лира са доста големи по размери и често пъти неудобни за пренасяне в портфейл.

 Малко повече за новото лице върху банкнотата:

Разбира се, ликът на кралица Елизабет II ще бъде запазен върху предната част на банкнотата. Това, което е ново, е добавянето на още един лик на гърба. Новите 5 паунда ще носят портрета на Уинстън Чърчил – една от най-популярните личности в английската история.

Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил (30 ноември 1874 г. – 24 януари 1965 г.) е британски политик и държавник, известен с дългата си политическа кариера и особено с ключовата си роля във Втората световна война. Член на Парламента в продължение на 64 години, той служи в 13 правителства и два пъти е министър-председател (1940 – 1945 и 1951 – 1955). Oсвен това е офицер в британската армия, историк, писател и художник. Уинстън Чърчил е и единственият министър-председател, спечелил Нобелова награда за литература.

Чърчил непременно е фигура, която ще живее дълго не само в английската, но и в световната история. Неговото име е символ на силата на Английската държавност, символ на устойчивост, дълголетие и високи постижения. Неслучайно портретът му е избран да стои върху новата банкнота от 5 паунда, която, също като неговото име, ще бъде устойчива на времето.

Освен образа на Чърчил, на гърба на банкнотата са изобразени и някои от неговите символи. Това са например символът на лабиринта в двореца Бленъм, който е родното място на Чърчил, и един от неговите най-известни цитати: „Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот”.

Какво да очакваме?

Разбира се, трябва да сме наясно и какво да очакваме в бъдеще вследствие на тези промени, за да можем да бъдем добре подготвени за нашето ежедневие.

Ключовите дати са:

 • 13 септември 2016 г.- датата, на която новите 5 паунда влизат в обращение.
 • Май 2017г. – датата, на която старите банкноти от 5 паунда ще излязат от обращение и вече няма да бъдат приемани за разплащане в Англия.

Както сами забелязвате, периодът за подмяна на банкнотите е изключително кратък. Но за да може да бъде осъществен, зад него стои изключително сериозната подготовка на Английската централна банка. От банката споделят, че вече са отпечатали 440 милиона нови банкноти на обща стойност 2,2 милиарда паунда.

Друго, което трябва да знаем е, че подмяната на банкнотата от 5 паунда е едва началото. През лятото на 2017г. ще видим и нова банкнота от 10 паунда – отново полимерна. Тя ще бъде с лика на Джейн Остин. А до 2020г. ще очакваме и новата банкнота от 20 паунда – отново от същия материал. Тя ще бъде с изображението на Джоузеф Търнър.

Основният слоган, който ръководи подмяната на старите хартиени банкноти с нови полимерни, е: „по- чисти, по- сигурни, по- издръжливи”. Въпреки всички плюсове на новите банкноти обаче, не трябва да забравяме за основното, което една банкнота носи – нейната стойност. А тя, както добре знаем, не зависи от външния вид.

 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

  
новите
  
паунда
  

  
както
  
вече
  
септември
  
банката
  
англия
  
обращение
  
новата
  
банкнота
  
британски
  
години
  
често
  
нови
  
емисии
  

банкноти

  
част
  
основните
  
например
  
емисия
  
обаче
  
внимание
  
английската
  
централна
  
банка
  
решава
  
изгледа
  
валута
  
можем
  
разгледаме
  
промени
  
място
  
информационна
  
кампания
  
банкнотата
  
изключително
  
добре
  
видеа
  
самата
  
характеристики
  
по-скоро
  
големи
  
британската
  
лира
  
характеристика
  
материала
  
изработени
  
материал
  
пъти
  
единственият
  
разплащане
  
особено
  
основна
  
централната
  
някои
  
елементи
  
сигурност
  
прозорец
  
изображението
  
кралица
  
елизабет
  
около
  
променя
  
цвета
  
завъртане
  
символът
  
изображение
  
предната
  
изглежда
  
в
  
лента
  
видите
  
него
  
номинал
  
досегашните
  
въпреки
  
нейната
  
отново
  
банкнотите
  
разбира
  
гърба
  
уинстън
  
чърчил
  
история
  
министър-председател
  
символ
  
стои
  
очакваме
  
датата
  
2017г
  
старите
  
стойност
  
знаем
  
подмяната
  

Полезни сайтове

 • bgtop.net

  Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив