Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 9, 2013

Банки стават предприемачи по неволя. За да не понесат тотална загуба от провалени кредити с недовършено строителство редица трезори дострояват апартаменти и бизнессгради в най-големите градове на страната, научи “Труд”.

Обикновено става дума за сгради или апартаменти, чието строителство е замразено около срива на пазара на недвижими имоти през 2008-2009 г. Финансови институции например вече са извадили строителни разрешителни за довършване на големи сгради във Велико Търново, които са на ниво груб строеж като мол “Скай център” до съдебната палата в града.

“Нашето желание не е да ставаме строители, но е напълно естествено от гледна точка на икономическата логика, ако даден проект закъса, банката да направи опит да добие някаква стойност от него”, коментира пред “Труд” председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. По думите му довършването на недостроени имоти от банковите институции не е универсален модел за справяне с проблема с нередовните кредити.

“Аз имам три такива случая в София и Пловдив. Става дума за жилищни комплекси, които са във висока степен на завършеност - около 75-80%. Това са обекти, за които има издаден акт 14 или акт 15. Инвеститорите им са били клиенти на банката, но заради кризата са фалирали”, коментира мениджър на една от големите български банки, пожелал да не бъде цитиран.

По думите на финансиста банката трябва да реши кое е по-малкото зло - да даде още малко пари за довършването на обекта, разчитайки че ще покрие част от загубата с бъдещите приходи от имотите, или да отпише цялата вложена до момента сума. Схемата се прилага при две условия - обектът да е във висока степен на завършеност и да има търсене на пазара за този вид имоти, което е предимно в големите градове.

“В последните пет години почти нямаше ново строителство, затова предлагането на нови апартаменти в големите градове е малко и за тях има търсене”, потвърди и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк.

По-рядко банките се съгласяват да финансират довършването на офис сгради или търговски центрове. С най-малко шансове са хотелите.

Самите банкери обаче са категорични, че довършването на сгради е тежка и уморителна дейност за кредитните институции, заради разправиите с домсъветите и купчините бюрократични спънки. „Това е толкова болезнен урок за нас, че трудно бихме погледнали отново към финансиране на проекти в сектора на строителството”, коментира банкер, пожелал анонимност.


Източник: www.darikfinance.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив