Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 13, 2013

Лошите кредити в банковия сектор от близо година започнаха да забавят темпа на растежа си, сочи статистиката на БНБ. Но макар и по-бавно, размерът на задлъжнялостта неотклонно върви нагоре. Единствено през март 2013 г. бе отбелязан спад от 1,09%, което не се бе случвало в последните десетина години. Тогава несъбираемите кредити бяха 22,5% от всички отпуснати, а през май са вече 23,15 на сто.

Причината за инцидентното забавяне е готовността на банките да използват услугите на фирмите за събиране на дългове. Лавинообразното нарастване на лошите заеми в последните години наложи необходимостта тази дейност да се изнесе от банките и въобще от дружествата, които имат проблеми с плащанията от страна на своите клиенти. Две са основните причини за намаляване на ръста на несъбираемите вземания. Едната е темпото на отписването им от страна на банките, което беше много популярно в началото на финансовата криза и забави растежа им с цената на доста загуби от обезценяването на активи и плащането на наказателни суми.

И втората - големият дял на продадени лоши заеми, особено в последните години. "Голяма част от кредитите в портфейлите на банките са създадени в последните 4-5 години. Те показват много по-голяма устойчивост, отколкото старите портфейли отпреди кризата", обясни главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов. Според него свиването на кредитните портфейли в момента не е фактор за подобряване на качеството им.

 

Източник: www.standartnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив