Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 13, 2013

Лошите кредити в банковия сектор от близо година започнаха да забавят темпа на растежа си, сочи статистиката на БНБ. Но макар и по-бавно, размерът на задлъжнялостта неотклонно върви нагоре. Единствено през март 2013 г. бе отбелязан спад от 1,09%, което не се бе случвало в последните десетина години. Тогава несъбираемите кредити бяха 22,5% от всички отпуснати, а през май са вече 23,15 на сто.

Причината за инцидентното забавяне е готовността на банките да използват услугите на фирмите за събиране на дългове. Лавинообразното нарастване на лошите заеми в последните години наложи необходимостта тази дейност да се изнесе от банките и въобще от дружествата, които имат проблеми с плащанията от страна на своите клиенти. Две са основните причини за намаляване на ръста на несъбираемите вземания. Едната е темпото на отписването им от страна на банките, което беше много популярно в началото на финансовата криза и забави растежа им с цената на доста загуби от обезценяването на активи и плащането на наказателни суми.

И втората - големият дял на продадени лоши заеми, особено в последните години. "Голяма част от кредитите в портфейлите на банките са създадени в последните 4-5 години. Те показват много по-голяма устойчивост, отколкото старите портфейли отпреди кризата", обясни главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов. Според него свиването на кредитните портфейли в момента не е фактор за подобряване на качеството им.

 

Източник: www.standartnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив