Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юни 27, 2012

Използването на асансьор за ниските етажи на жилищните блокове в столицата излиза скъпо на софиянци. Около 500 000 лева е стойността на тока, който се изразходва за движението на асансьорите до третия етаж.

Това сочат изчисленията на компанията за управление и поддръжка на сгради Facility Optimum Bulgaria.

Проучванията ни сочат, че макар живущите в града да плащат на пръв поглед символични такси, общата сума за електроенергия на година е доста сериозна, коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на Facility Optimum Bulgaria.

За съжаление голяма част от този разход е излишен. Хората, които живеят на високите етажи, възрастните и майките с колички действително имат нужда от асансьор. Софиянци обаче масово го използват, дори за да се качат до втория етаж, например, което генерира напълно излишен разход на стойност от около половин милион лева, допълва Иванова.

Експертите от компанията посочват още редица навици на столичани, които генерират излишни за тях плащания.

Електрическите уреди, например, рядко биват изключвани, дори обитателите на дадено домакинство да заминат извън града за повече от седмица.

Според проучването на Facility Optimum Bulgaria огромно перо от семейния бюджет може да се спести при правилен подход с отоплението. От компанията съветват да спрете парното си, ако съседите ви са го направили, тъй като студът от околните етажи намалява ефективността на този тип отопление, а същевременно цената му се покачва.

Поставянето на добра изолация е сред първите стъпки, които софиянци трябва да предприемат, ако искат да се топлят евтино и ефективно през студените сезони.

Според Facility Optimum Bulgaria може да се спести и от електроенергията, изразходвана за осветление. Пренареждането на мебелите така, че в помещенията да влиза максимално количество естествена светлина, би елиминирало нуждата от изкуствено осветление за поне един час дневно.

Промяната на навиците на работното място също може да спести много средства и да намали вредите за околната среда. От компанията препоръчват пет стъпки, които да подобрят атмосферата в офиса:

• Компютър на standby не е изключен компютър. Компютрите, оставени на спящ режим генерират енергия за хиляди левове годишно. Този излишен разход се покрива от данъкоплатците.

• Принтирайте върху двете страни на листа. Отпечатването на документи едностранно хаби 10 тона хартия годишно в офисите в София

• Не оставяйте зарядните за телефон включени. След зареждането на телефона, оставеното в контакта зарядно устройство продължава да хаби енергия. Едно зарядно устройство произвежда между 35 и 60 кг въглероден диоксид годишно.

• Носете си връхна дреха през есента. Когато температурите паднат неочаквано, не бързайте да включвате отоплението, по-добре дръжте връхна дреха в офиса си. Преждевременното включване на отоплението през есента изразходва енергия на стойност от около 600 000 лева

• Носете си собствена чаша в офиса. Пластмасовите чаши, които ще вземете от автомата, ще замърсят сериозно околната среда

Горещините през последните седмици станаха причина за събуждането на редица вредители и насекоми, коментират още от компанията. Според експертите много софиянци се оплакват от нашествие на мравки в домовете и офисите си.

Проблемът с вредителите в София не се корени в безопасните за здравето мравки, а в липсата на прецизна и конкретна регулация и изисквания за това как трябва да се обезпаразитява, коментира Бисера Иванова.

Не съществува наредба, която да задължава всички търговски или административни помещения да извършват някакъв вид дезинфекция на определен период. Много често решението да се извършват превантивни мерки срещу вредители е въпрос на съвест, което е недопустимо, допълва още Иванова.

По думите й липсата на закон, който да задължи собствениците на жилища например да дезинфекцират и обезпаразитяват регулярно домовете си, води до опасни последствия. Ако живеете в сграда, в която никой не е задължен да извършва превантивни мерки срещу вредители, то съществува реална опасност в дома ви да нахлуе нашествие от неприятни гадини, само защото съседите ви са допуснали появата им и няма кой и на какво основание да ги санкционира за това. Обезпаразитяването на 100 кв.м струва между 50 и 70 лева, посочват от Facility Optimum Bulgaria.

Топлият сезон за пореден път става причина и за още едно разхищение на електроенергия, коментират от компанията.

Според експертите много хора пускат климатика в офиса, като същевременно оставят прозореца отворен. По този начин не се постига желаното охлаждане, поради влизането на топъл въздух отвън, а в същото време се изразходва огромно количество енергия. Проучване на Facility Optimum Bulgaria сочи, че един бизнес център с площ от около 10 000 кв.м изразходва електроенергия на стойност около 5 000 лева през лятото, само защото над 30% от служителите стоят едновременно на климатик и отворен прозорец.

източник: Експерт 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив