Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Интервюта

Добави коментар

Мар 19, 2013

В най-женският месец от годината ви срещаме с още една дама – главният архитект на Община Люлин. По време на срещата ни арх. Галя Николова ни разказа за осъществените строителни проекти на територията на общината и плановете за 2013 година.  

 
Какво се случи в район Люлин през изминалата година? Разкажете за успешно завършените проекти.
 
Много неща се случиха тук през изминалата година. Най-голямото ни постижение несъмнено е, че махнахме цялата гнусотия от входа на София. Съборихме абсолютно всички фургони, със задружните усиля на всички кметове, успяхме да направим така, че всичките роми да бъдат настанени някъде. И слава богу входа се изчисти и вече я няма онази отвратителна гледка, неприсъща на влизане в една европейска столица и то от към западната й страна. Това е нещо голямо, което се случи тук.
 
В момента се прави пробивът по „Царица Йоана“, Околовръстният път, което е нещо изключително важно за целият ни град. Вярно сега, за около 6 месеца, Филиповци ще остане леко изолиран докато се направи колелото при „Петър Дертлиев“, „Царица Йоана“ и Околовръстният път. Това е един малко неудобен момент, за което съжалявам много, но тази инфраструктура трябва да се изгради по някакъв начин. Това начинание е изключително полезно за града също и защото целият трафик няма да минава през центъра. В момента се изграждат и северната дъга на Околовръстният път, което също ще приключи до края на тази година.
 
Още едно голямо постижение през изминалата година беше, че започна премахването на гаражните клетки, но парите свършиха и сега се търсят нови финансови източници.  Аз гарантирам обаче, че всички гаражни клетки ще изчезнат от Люлин. Махнахме всички тенекии, павилиончета и сергии от пазара. Всички те са със заповеди за премахване. И това също е свършено само от Люлин.
 
За огромно съжаление, по отношение на озеленяването, бюджета не стигна, но в края на краищата гражданите трябва да започнат и сами да се грижат за околните си пространства.  
 
Минахме на обсъждане всички подробни устройствени планове, без тези на Люлин център и 6-ти микрорайон.
 
Кои са приоритетите Ви, като главен архитект на община Люлин, за 2013 година?
 
Приоритетът ми като гл. архитект е всички планове на Люлин да влязат в сила, тъй като по този начин ще гарантираме добрата комуникация и изграждането на новата инфраструктура, защото има микрорайони, където все още няма канал. Ето например, в момента са отпуснати пари за изграждането на цялата канализация по Сливница. И в рамките на една година оста около Сливница трябва да влезе в сила. Влязат ли подробните устройствени планове в сила, ще влезе и инфраструктурата и ще се отпуснат пари за изграждане на водопровод и канал. Недопустимо е да живеем в 21 век без канал и улици. Това никъде го няма. Добрата новина от днес е, че два микрорайона вече са ни влезли в сила и аз съм много щастлива!
 
Очаква се да се направи едно много хубава връзка от 10-ти микрорайон към Западен парк. Да се изградят 2 или 3 моста. Люлин няма парк, най-близкият е Западен парк и в момента, в който се изградят няколко стабилни моста, включително един да става за автомобили, проблема с парка ще се реши. От 10-ти до Западен парк са 5 минути пеша.  
 
Как се възприема жена, в бранш, доминиран от мъже?
 
Не важи за София! Повечето главни архитекти на райони са жени. Жените вършат работа, мъжете почиват! Извинявам се, че се изказвам така, но имам мъж архитект вкъщи и аз върша почти всичко.
 
Първия завършен обект с мерки за енергийна ефективност по Националната схема за зелени инвестиции и бюджета на Столична община е в Люлин. Разкажете повече?
 
Става въпрос за 90-то училище, но е изграден само първи етап. Тази година продължаваме втори, а след него ще има и трети. Училището беше в окаяно състояние. През 2013 година ще продължим започнатото, тъй като през миналата, времето просто не ни стигна - зимата дойде, а за втория срок трябваше да вкараме децата в училището, за да си изкарат годината, тъй като ги бяхме пренасочени към други учебни заведения. И това лято продължаваме да довършваме училището. Нещата ще се случват стига да има финансиране.  
 
Специално, 90-то училище бе финансирано от Австрийското посолство. Мисля, че бяха отпуснати половин милион евро, които стигнаха за укрепването на всички панели, които бяха с много лоши връзки. Това училище ще бъде първото с достъпна среда - ще има асансьор за хора с увреждания и тоалетни предвидени за инвалиди. До сега в нашите училища не е имало такова нещо и мисля че като приключим, ще покажем проект наистина направен като хората.  
 
Ще ремонтирате ли още детски заведения?
 
Да! С абсолютна сигурност! Незнам колко са влезли по програма тази година, но миналата ремонтирахме 27-мо ОДЗ, 57-мо, на 90-то се хвърлиха най-много средства и хора. Тази година ни предстои със сигурност 33-то и мисля че още 4-5 училища и детски градини. На тях не само ще им се направи вътрешен ремонт, а и ще се топлоизолират. Също така ще се смени дограмата, която е от преди поне 20 години.  
Лично аз съм ходила на оглед на всички училища и градини. Две детски градини бяха пропаднали след земетресението и ние ги затворихме окончателно.
 
Какво означава за една община, на територията й да се изпълнява голям проект като MegaMall, който впрочем се очертава като единствения мол в западната част на София?
 
Това е нещо изключително положително. Често казано не си падам по моловете, аз съм от малкото жени, които не обичат да ходят по магазините. Посещавам моловете само заради кината.  И в тази връзка, тъй като в Люлин няма кино, киното в мола ще бъде най-близкото за гражданите на общината.
 
Какво липсва на общината?
 
Няма култура в Люлин! Липсват каквито и да били театрални или кръжочни дейности. Имаме две читалища, които са в много окаяно състояние, защото няма пари, за да се реновират.
 
Другото, което липсва в Люлин са спортните площадки. Децата тук няма къде да играят, няма къде да тренират. Има една единствена зала Сиконко. Има и една спортна зала, на която, за огромно съжаление, преди пет години е спряно строителството. Хората имат нужда да тренират, а и момента парка е далеч. С една дума тука спорта е замрял.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

годината
  
архитект
  
община
  

люлин

  
проекти
  
територията
  
общината
  
2013
  

година

  
какво
  
случи
  
изминалата
  
разкажете
  
постижение
  
махнахме
  
цялата
  
входа
  
софия
  
вече
  
западната
  
голямо
  

момента

  
„царица
  
йоана
  
околовръстният
  
изключително
  
целият
  
сега
  
около
  
направи
  
инфраструктура
  
начин
  
края
  
клетки
  
огромно
  
съжаление
  
бюджета
  
стигна
  
гражданите
  
устройствени
  
планове
  
микрорайон
  
влязат
  
сила
  
добрата
  
изграждането
  
канал
  
отпуснати
  
пари
  
сливница
  
влезе
  
влезли
  
връзка
  
10-ти
  
западен
  
парк
  
изградят
  
моста
  
парка
  
жени
  
90-то
  
училище
  
продължаваме
  
училището
  
окаяно
  
състояние
  
миналата
  
децата
  
заведения
  
мисля
  
бяха
  
хора
  
училища
  
проект
  
хората
  
детски
  
сигурност
  
градини
  
преди
  
години
  
моловете
  
липсва
  
къде
  
тренират
  
зала
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив