Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 5, 2012

 

Analiz-na-vsichki-razxodi-pri-pokupka-na-imoti-bez-posrednik

През последните години се забелязва една трайна тенденция, че все повече млади хора се насочват към покупката на имоти. Въпреки че мисълта за погасяване на ипотека изглежда по-добра от плащане на наем, всеки който иска да притежава жилище трябва да реши дали може да си позволи такова.

Потенциалните купувачи понякога забравят за някои фактори като авансови плащания, застраховки на имуществото, амортизациите, както и разходите по приключване на сделката по покупко-продажба, преместването в новото жилище, закупуването на домакински уреди, обзавеждането и всички други неща в дома, които трябва да се направят в рамките на кратък период от време.

Добре е да се замислите за разходите при покупка на имоти без посредник, особено когато те са по-стари и се очаква да имат нужда от освежителни ремонти.

За да определите дали можете да си позволите покупка на нов дом е нужно да помислите за следните неща:

 1. Стойността на имотите, които ви интересуват – вижте обявените цени на тези имоти и потърсете други, които са във същия район и са със сравними характеристики с тях.

 2. Когато купувате жилище с използване на ипотечен кредит, сравнете предложенията на всички банки. Трябва да сте наясно, че плащанията при нотариуса зависят много от вида на ипотеката, като разликите в цените са значителни. Поискайте от банката да ви състави премерен погасителен план, тъй като в днешно време лихвения процент е само „върха на айсберга“. Има случаи, при които лихвените проценти да са по-ниски в една банка спрямо друга, а крайната сума при пълното погасяване на кредита да се окаже по-голяма. Това е така, защото има различни такси, годишен процент на разходите и други, които не са маловажни.

 3. Преценете какви допълнителни плащания ще имате, като например за оценка на имота, нотариални такси за издаване на акт за собственост и всички други съпътстващи разходи.

 4. Не пропускайте и разходите, които ще правите при преместването ви. Те може и да не са големи, но със сигурност ще ги има.

 5. Данъците – в зависимост от вида на имотите, етажа, наличието на асансьор, местоположението, големината и други, те могат да варират.

 6. Ако при огледите, които сте правили преди покупката на вашите имоти без посредник сте забелязали недостатъци по дома, които изискват да се ремонтират, тогава е добре да предвидите средства и за това. Когато сте правили сделката може би това е довело до намаляване на цената, така че тези средства можете да предвидите за последващия ремонт. Някой от типичните проблемни зони са следните:

 • Електрическата инсталация – от 10 до 500 лева

 • Водопроводна инсталация – 50-1000 лева

 • Изолация – 800-2000 лева

 • Структурни системи – 300-2500 лева

Тези цифри са примерни и зависят от състоянието на тези инсталации и системи.

След като анализирате всички тези неща, вие ще можете да вземете решение дали имате възможност да си купите жилище. Можете да спестите ако правите покупката на имоти без посредник, което ще ви освободи от един сериозен разход.

Все пак сдобиването с жилище е доста сериозна стъпка, чието най-голямо предимство е, че човек се чувства на мястото си, когато влезе в новия си дом.

Информацията и цифрите са получени от ImotiFree.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

 • bgtop.net

  Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив