Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 5, 2012

Коментари: 1

Американската мечта открай време привлича в САЩ милиони хора от цял свят. Голяма къща в богат квартал, лъскава кола, басейн, яхта, скъпо обзавеждане и висок стандарт на живот. Поне това представлява американската мечта през нашите очи. Но самите американци си имат съвсем друга, далеч по-скромна, американска мечта – да имат собствено жилище. В този смисъл те би трябвало дори да ни завиждат. Според Милка Тодорова от Първа инвестиционна банка, над 95% от българите притежават собствено жилище. Други изследвания сочат, че този процент е между 80 и 85, но при всички положения той е доста висок. Това произтича от факта, че в България над 80% от богатството на българите се състои от имоти.

За разлика от нас, едва 40% от американците имат собствени жилища, гласи доклад на финансовата компания Morgan Stanley. Докладът съобщава, че делът на хората, притежаващи собствени жилища в САЩ, е паднал под 60%, като в този процент не влизат неизрядните платци по ипотечни кредити, които са близо 7,5 млн. от собствениците на недвижими имоти. Те също могат да бъдат принудени да излязат под наем, твърдят анализаторите от Morgan Stanley. Данните от документа са признак за постепенното превръщане на страната в „общество от наематели“. Според други източници процентът на американци без собствено жилище е дори още по-висок.

Притежанието на собствено жилище има както предимства, така и недостатъци. Това от една страна дава сигурност на семейството за бъдещето, но от друга го закрепостява към града, в който живее. Ако апартаментът се намира в блок в лошо състояние, той губи 20% от цената си. Амортизацията също обезценява имота с времето. Животът на панелките е много спорна тема, по която специалистите трудно могат да стигнат до единодушие. Едни твърдят, че като много продукти на социалистическата индустрия, панелните блокове са стабилни конструкции, които могат да служат между 80 и 100 години. Други са на мнение, че средният им живот е около 50 години. Още по-спорен е въпросът дали панелното строителство е по-добро от новото или напротив. Всичко това е въпрос на гледна точка.

Българите по принцип сме традиционалисти. Обичаме да живеем в сигурност и да има какво да оставим в наследство на децата си. Притежаваме много недвижима собственост, но въпреки това се нареждаме в класациите като един от най-нещастните народи в света. Това е парадокс, защото има много по-бедни страни, чието население се чувства далеч по-щастливо от нас. Американците са смятани от всички за един от най-заможните народи. В същото време голяма част от тях не могат да осъществят дори собствената си мечта. Живеят в постоянен страх да не бъдат изгонени от работа и да не могат да изплащат ипотеките на жилищата си. Това сравнение би трябвало да ни накара да се чувстваме поне малко по-щастливи от живота си. И вместо да бягаме в чужди страни в преследване на химери, не е ли по-добре останем в България и да използваме наличните ресурси в своя полза?

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

СН Апр 24, 2012  

Добра статия, харесва ми!

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив